eur:
396.88
usd:
356.17
bux:
74719.09
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Nevet változtat a vajdasági Magyar Koalíció párt

Nevet változtat a vajdasági Magyar Koalíció párt, amely a jövőben Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnevezéssel folytatja működését, hogy ne keverjék össze az ugyanazon nevet viselő választási koalícióval.

A Magyar Koalíció párt tanácsa erről szombati szabadkai ülésén határozott.

A testület döntését az MTI-hez is eljuttatták. A László Bálint elnök által aláírt közlemény szerint azonnali névváltoztatásra van szükség ahhoz, megkezdődhessen az új szerbiai párttörvény szerinti újraregisztrációs folyamat, és a támogatói aláírások azzal járó begyűjtése.

Setyerov Zorán ügyvezető alelnök az MTI-nek telefonon elmondta: korábban Magyar Koalíció párt néven jegyezte be őket a szerbiai önkormányzati minisztérium, de a július végén életbe lépett új párttörvény értelmében a pártok nem választhatnak olyan nevet, amely megtévesztheti a polgárokat.

A Magyar Koalíció párt idén februárban alakult meg, a vajdasági magyarok ötödik politikai alakulataként. Eredeti névválasztása megnehezítette, hogy az észak-szerbiai tartományban élő magyarság eligazodjon a képviseletére ajánlkozó politikai erők között. A Magyar Koalíció pártnak ugyanaz volt a neve, mint a közel két éve, a három legjelentősebb magyar párt - Vajdasági Magyar Szövetség, Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége - által létrehozott választási koalíciónak. A Délvidéken működik egy Magyar Polgári Szövetség nevű párt is.

Az új magyar politikai szervezet súlya megfigyelők szerint egyelőre megítélhetetlen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×