eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A bűvös kocka sikerének titkát kutatja Rubik Ernő

A bűvös kocka titkának megfejtésén dolgozik a feltaláló, Rubik Ernő. Azt mondja: szeretné dokumentálni a siker harminc éves történetét. A köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes tanárának.

Az első pillanattól kezdve bizos volt abban, hogy siker lesz a bűvös kocka?

Annak idején is tudtam, éreztem, hogy egy olyan tárgy, újdonság jött létre, ami valóban érdekes, aminek vannak értékei. De azt, hogy erre a nagyvilág , nem a szomszéd, nem a jó barát, hanem az a nagyon sokféle ember hogyan reagál majd, nem sejtettem. Igaz, hogy nem is nagyon volt időm akkoriban ezen gondolkodni: a kocka bemutatkozása utáni évek a láz évei voltak, annyi tennivalót és részvételt igényeltek, hogy az embernek nem volt ideje azon gondolkodni, mi lesz harminc év múlva, csak az járt a fejében, hová kell mennie másnap vagy azután.

Hogyan indult a játék pályafutása?

A kocka 1980-ban debütált a világpiacon New York-i játékvásáron. Mint tárgy, már hamarabb létezett, 1977-től már kapható volt Magyarországon - egy kis ország nagyon kis piacán -, és csendesen, a maga erejéből sok mindent elért: matematikusok vitték magukkal kongresszusokra mint egy olyan újdonságot, ami bemutatásra érdemes.

Mi a bűvös kocka legfőbb érdeme, érdekessége?

Az egyik talán az újdonsága. A játékpiac nagyon speciális terület, állandóan igényli, hogy valami mást, újat mutasson be, ám a legtöbb játék a már meglévők új köntösbe öltöztetése, újabb változata. Nagyon kevés originális, valóban eredeti dolog jelenik meg, ha azonban mégis létrejön ilyesmi, az nagy hatást tud kiváltani.

Emlékszik, honnan jött a kocka ötlete?

Régóta érdekelt és foglalkoztatott a világnak ez a fajta nézete, amit nevezzünk geometriának, konstrukciónak, és a játék mint olyan, a megoldandó probléma, a rejtély. Ehhez kapcsolódóan jött létre a kocka.

Egyértelmű volt, hogy egy ilyen emblematikus játék hatalmas sikere után gondolkodni kell valamifajta továbbfejlesztésen?

Talán nem jó szó a fejlesztés. Az ember mindig keres és kutat, így nem hiszem, hogy bármelyik alkotót egy sikeres alkotása után megkérdezve azt a választ kapná: "én ezt most abbahagyom, hiszen letettem, amit kellett" . Nem, őt továbbra is ugyanaz foglalkoztatja, ami azelőtt. Az ember, például, ha festő, nem azért fest egy újabb képet, hogy az előzőnél valami nagyszerűbbet alkosson, hanem azért, mert az része az életének. A gondolkodás, valaminek a kutatása az én életem része is maradt, már amennyi időt engedett akkortájt a siker.

Mi az, ami éppen most foglalkoztatja?

Az elmúlt öt-tíz évben nagyon sok minden történt a kockával kapcsolatban, ennek megértése, feltárása és dokumentálása foglalkoztat. Mondhatnám, hogy a kocka megoldása, de nem abban az értelemben mint rejtvényjáték, hanem a sikere titkának megoldása. Ez legalább olyan összetett és nehéz kérdés, mint a kocka önmaga.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×