eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Maximálná a kormány a végkielégítéseket

A kormány maximálni kívánja az állami és önkormányzati vállalatoknál adható végkielégítések mértékét, valamint rendeletben előírja e vállalati körben a vezetők és menedzserszerződéssel rendelkezők javadalmazásának nyilvánosságát - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján.

A cél az, hogy az állami és önkormányzati vállalatok bérezési és végkielégítési gyakorlata átláthatóbb, és a jelenlegi gazdasági helyzetnek megfelelően a korábbinál visszafogottabb is legyen - mondta a szóvivő.

A már megkötött vezetői menedzser szerződések esetében a kormány rendeletben előírja, hogy szeptember 15-ig nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatok vezető beosztású munkavállalóinak, és a menedzserszerződéssel rendelkezőknek a fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is. Ezt követően minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni.

A jövőben kötendő új munkaszerződésekre vonatkozóan a kormány törvényjavaslatot kezdeményez annak érdekében, hogy az állami és önkormányzati vállalatoknál és ezek leányvállalatainál is maximálják az adható végkielégítések mértékét. A javaslat szerint ebben a vállalati körben a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hat havi alapbér összegét. Egyes különösen fontos ágazatokban indokolt lehet további maximum 3 havi bérnek megfelelő foglalkoztatási tilalmi pénz kifizetése, elkerülendő az összeférhetetlenséget - ismertette a kormányszóvivő.

A kormány által még e hónap végéig benyújtandó törvényjavaslat azt is tartalmazza, hogy az új, határozott időre szóló menedzser szerződés idő előtti felmondása esetén legfeljebb hat havi bérre tarthasson igényt az adott cégvezető.

A szóvivő közölte: a kormány elkötelezett abban, hogy a jövőben csak azok az önkormányzatok, illetve állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok számára biztosít költségvetési vagy uniós támogatást, ahol betartják a jogszabályok rendelkezéseit. Hangsúlyozta azonban, hogy mindez nem vonatkozik az úgynevezett alap normatívákra, így például az oktatási alap normatívára. Feltételként szabható azonban a jogszabály betartása a helyi közösségi közlekedési normatív támogatáshoz, az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatnak szánt támogatás és a kiegészítő normatív támogatások vagy a fejlesztési támogatások elnyeréséhez.

A szóvivő tájékoztatása szerint a kormány szándéka az, hogy sem a jelenlegi, sem a későbbi kormányok mandátuma idején ne fizethessenek elfogadhatatlan nagyságú végkielégítéseket köztulajdonban lévő cégeknél.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×