eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

DNS-minták is segíthetnek a romák elleni támadások elkövetőinek azonosításában

A DNS-minta mellett több más bizonyítéka is van a rendőrségnek a csütörtök éjjel elfogott, és a romák elleni támadásokkal megalapozottan gyanúsított öt férfi ellen - közölte az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József elmondta: rasszista indíték állhat a bűncselekmények hátterében. Hozzátette: négyen már őrizetben vannak, és a hétvégén kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

A főkapitány szólt arról is, hogy az elfogott férfiak, akiket péntek hajnalban, negyed háromkor állítottak elő egy debreceni szórakozóhelyről, valamennyien Hajdú-Bihar megyébe valók, 28 és 42 év közöttiek.

Bencze József hangsúlyozta: nem lakossági bejelentés alapján találtak az elkövetőkre, így visszavonta a korábban felajánlott 100 millió forint nyomravezetői díjat.

A főkapitány úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.

Bencze József a nyomozás érdekeire való tekintettel további részleteket nem közölt. A távirati iroda rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy az elkövetők nem roma származásúak.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a nyomozók egy ideje már figyelték a hajnalban elfogott férfiakat. A lap megyei tudósítójának információi szerint a nyomozás sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a rendőrség ellenőrizte a gyilkosságok idején a mobiltelefon-forgalmat. Bencze a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a nyomozás során 4,5 millió hívást ellenőriztek, de átnéztek 800 órányi térfigyelő kamerával rögzített felvételt és vizsgálták az autópályákkal kapcsolatos információkat is.

A cigányok elleni támadásokat tavaly év végén és idén követték el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán és Tiszalökön történt bűncselekményben augusztus elején valamint áprilisban egy-egy ember halt meg, tavaly novemberben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ketten, és a Pest megyei Tatárszentgyörgyön februárban szintén ketten vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×