eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Duett kíséri a tűzijátékot

A hagyományos rendezvényekkel emlékeznek meg az augusztus 20-i államalapítási ünnepre. A nap zárásaként a Miklósa Erika és Fekete Attila duettjével fűszerezett tűzijátékra kerül sor.

Hagyományosan a köztársasági lobogó katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az augusztus 20-i állami ünnepség az Országház előtt. 8.45-től az Oktogon irányából katonazenekarok vonulnak fel az Andrássy úton, a tisztavatás helyszínére hívva az érdeklődőket.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeinek avatása 10 órakor kezdődik a Hősök terén. A tavalyi évhez hasonlóan az esemény haditechnikai bemutatóval egészül ki: a Magyar Honvédség légi bemutatót tart a tér felett. A programot 11 órától térzene, majd 12 órakor zenés őrségváltás zárja.

A Kossuth téren 11 órától este 9-ig a gyerekek ismerkedhetnek az államalapítás korával a Szent István király udvara elnevezésű rendezvényen. Idén is a Kossuth tér ad otthont az V. Kenyérfesztiválnak, és itt mutatkozik be a nagyközönség előtt az Ország Tortája is, az a szatmári szilvatorta, melynek receptjét a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete alkotta meg az államalapítás ünnepére.

Este 9 órakor kezdődik a Duna-parton a hagyományos ünnepi tűzijáték - idén a látványelemek kilövését Czomba Imre zenéjére koreografálták. Klasszikus kilövési pontnak számít már az Erzsébet- és a Lánchíd vagy a Citadella, de különleges elem lesz a Citadella falán és a gyilokjárókon elhelyezett látványelem, amely eddig nem látott geometriai alakzatot, úgynevezett futó tűzvarázst jelenít meg.

Magyarországon először 650 m hosszú vízi színpad készül a Lánchíd és az Erzsébet-híd között.

Az idei tűzijáték zenéjének különlegességét az adja, hogy a New York-i Metropolitan és a párizsi operaház közönségét meghódító Miklósa Erika és napjaink egyik legtehetségesebb ifjú tenorja, Fekete Attila éneke kíséri az ünnepet záró eseményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×