eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felfegyverzett romák zaklattak rendőröket

"Azt mondtam Gorbacsovnak, utat tévesztettünk" - Németh Miklós nyilatkozata a határnyitásról - A rendőröket is zaklatják a romák - Kilencmillió luxusmetró-tanulmányra. Lapszemle.

A Népszabadság interjút közöl Németh Miklóssal, a rendszerváltás időszakának kormányfőjével a határnyitásról. Arra a kérdésre, hogy a civil kezdeményezés ereje kényszerítette-e ki az akkori hatalomtól a kelet-németek átengedését, vagy a kormány megtervezett lépése volt a határnyitás, Németh Miklós így válaszolt: "Nem értékelem le a civilek szerepét és erejét, fontosnak gondolom fellépésüket. Az viszont tény, hogy már a páneurópai piknik előtt eldöntötte a kormány a kelet-németek átengedését."

A Magyar Nemzet információi szerint vadászatról hazafelé tartó, szolgálaton kívüli rendőröket zaklatott és fenyegetett meg életveszélyesen egy csapat járőröző roma a napokban Nyírmihálydiban. Ez már a harmadik hasonló eset néhány napon belül. A harminc-negyven, szekercékkel, késekkel és husángokkal felfegyverkezett roma arra hivatkozva inzultálta a két rendőrből és egy vállalkozóból álló vadászcsapatot, hogy "biztosan ők a sorozatgyilkosok". Ezt a következtetést abból szűrték le, hogy látták, sörétes puska van az autójukban. A lap úgy tudja: Nyírmihálydiban napok óta még az élelmiszert szállító kisteherautót is megállásra kényszerítik és átvizsgálják a romák.

Az Index.hu a birtokába került 2007. október 8-án kötött szerződés alapján arról ír, hogy a BKV megbízta a Soda Reklám Kft.-t, hogy egy hónap alatt készítsen el egy tanulmányt a Millenniumi földalatti vasút, azaz a kisföldalatti "luxusmetróvá történő pozícionálására". Ezt a Kft megfelelő minőségben és határidőre teljesítette - áll abban a teljesítésigazolásban, amelyet Regőczi Miklós, akkori BKV vezérigazgató-helyettes írt alá. Ennek alapján a BKV kifizetett kilencmillió forintot a Kft-nek

A Népszabadság cikke szerint a magyarok kétféle kenyeret esznek: a nagyon olcsót vagy - az utóbbi időben - a minőségit. A nagy kereskedelmi láncok itteni üzletpolitikájának egyik alapeleme, hogy olyan nyomott áron adják a kenyeret, amennyire csak lehet. Nálunk ugyanis az olcsó kenyér behozza a vevőt, aki utána mást is ott vesz meg - amiből bőven visszajön a kenyéren elmaradt profit. Emiatt azonban a pékeknek olyan szakmai kompromisszumokat kellett kötniük, amit - gyakran szó szerint - nem mindenkinek vett be a gyomra. Szentesi Dániel, a Nonstop sütöde vezetője például ismert olyan, multinak beszállító kollégát, aki rendre hozzájuk járt kenyeret venni, mert a sajátját nem bírta megenni. Ezzel ellentétes trend, hogy a hazai piacon is megerősödőben van a hagyományos, minőségi pékáruk vevőköre, amit jelez, hogy a pékségek egyre nagyobb számban nyitnak saját üzleteket.

A Magyar Nemzet Danielisz Béla, a Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottsága szocialista elnöke véleményét idézi amikor arról ír: túl sok a rendőr Magyarországon. A politikus megjegyezte: ma Magyarországon 100 ezer emberre 450 rendőr jut. Az Európai Unióban ez az arány átlagban 360, míg Skandináviában 320. Danielisz szerint "nem létszámemeléssel, hanem a hatékonysággal kell megközelíteni a problémát". Ennek ellentmondani látszik Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter június közepén, a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága ülésén elhangzott kijelentése, miszerint: "a kistérségek biztonságának növelésével kapcsolatban az a legfontosabb feladat, hogy több rendőr legyen a közterületeken."

Az Index.hu a szombati miskolci tűzesetről közöl véleményeket. Az már ismert, hogy a tűzoltók szerint az alig két éve, a panelprogram keretében felújított épület külső, egybefüggő szigetelőanyag segítette a tűz gyors terjedését. Ezzel szemben Grand András statikus véleménye szerint nem a szigetelés miatt terjedt gyorsan a tűz. "Ezeket az anyagokat bevizsgálták, biztonságosak, emiatt nincs szükség a panelprogram újragondolására" - állítja a szakember. A statikus úgy véli, ami a tüzet táplálta az a rengeteg bútor, és egyéb tárgy amit a túlzsúfolt lakásban tároltak.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy tengeri minőségű halfajok magyarországi termelésének és szaporításának meghonosítására vállalkozott egy öttagú, egyetemeket, kutatóhelyeket és gazdasági szereplőket összefogó konzorcium. A négyéves programban az egyetem szakértői két trópusi halfaj termálvizes tenyésztés és a takarmányozás technológiájának kidolgozását végzik el. A projektet az indokolja, hogy hosszú távon Magyarországon - követve a nyugati trendeket - várhatóan egyre inkább a szálkamentes tengeri halak fogyasztása lesz a jellemző. Ha pedig sikerülne a piacokhoz közel komolyabb termelőkapacitást létrehozni, a magyar tenyésztők jelentős előnyre tehetnek szert a hűtött halak forgalmazásában.

A portfolio.hu arról közöl összeállítást, hogy egy év alatt a duplájára emelkedett a rossz hitelállomány, 32 százalékkal csökkent a magyar bankok adózott eredménye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének második negyedéves adatai szerint, a bankok hitelportfóliója folyamatosan romlik, és az ebből fakadó veszteségek nőttön nőnek. Az internetes portál megállapítja: az 55 milliárd forintos összesített adózás utáni eredmény arra jó, hogy kijelenthessük: bankjaink még mindig nyereségesek. A Népszabadság interjút közöl Németh Miklóssal, a rendszerváltás időszakának kormányfőjével a határnyitásról. Arra a kérdésre, hogy a civil kezdeményezés ereje kényszerítette-e ki az akkori hatalomtól a keletnémetek átengedését, vagy a kormány megtervezett lépése volt a határnyitás, Németh Miklós így válaszolt: "Nem értékelem le a civilek szerepét és erejét, fontosnak gondolom fellépésüket. Az viszont tény, hogy már a páneurópai piknik előtt eldöntötte a kormány a kelet-németek átengedését."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×