eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Angela Merkel is elmegy Sopronpusztára

A páneurópai piknikre emlékeznek az esemény 20. évfordulója alkalmából Sopronpusztán. A rendezvényen számos magas rangú magyar és külföldi politikus, közéleti személyiség - köztük Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon kormányfő, Angela Merkel német kancellár és Carl Bildt svéd külügyminiszter - vesz részt.

Az ünnepségeken arra emlékeznek, hogy 1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett rendezett páneurópai piknik keretében néhány órára megnyitották a magyar-osztrák határt Sopronpusztánál, így keletnémet menekültek százai juthattak át Ausztriába, és ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

Sólyom László köztársasági elnök délután felavatja fel Melocco Miklós "Áttörés, az európai szabadság szobra" című kompozícióját. Az emlékműbe az alkotó beépítette a berlini fal egy darabját. Tegnap nyilatkozatban emlékezett a páneurópai piknikre José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Az Egyesült Államokban több szövetségi államban is Magyarország-napként ünneplik augusztus 19-ét; Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó külön közleményben méltatta a 20 évvel ezelőtti magyar-osztrák határnyitás jelentőségét.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×