eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nehéz hét vár az allergiásokra

A száraz, szeles időjárás miatt nehéz hét áll az allergiások előtt. Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársa elmondta: több pollen koncentrációja is nagyon magas.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata a héten eddig három nagyvárosból kapott adatot arról, milyen a levegőben lévő parlagfűpollen koncentrációja. Budapesten nagyon magas, Szombathelyen is, Szekszárdon a magas szintet érte el a koncentráció.

A hálózat munkatársa, Apatini Dóra szerint a legtöbb városban valószínűleg már nagyon magas a koncentráció.

Hozzátette: a parlagfű pollenje a legnagyobb számban általában augusztus utolsó hetében és szeptember első hetében mutatható ki a pollencsapdákban, de még október végén is közepes mennyiségben lehet jelen a levegőben, ami az arra érzékenyekből még kiváltja az allergiás reakciókat.

A parlagfű pollenje mellett az üröm is megnövekedett számban van jelen, ráadásul ez egy olyan növény, amelynek a pora szintén nagyon erős allergénnek számít, és keresztreakciót válthat ki a parlagfű pollenjével.

Emellett a levegőben előfordulnak még csalánfélék porai is - tette hozzá. Ezek már túlvannak a csúcsidőszakon, de még mindig magas az előfordulási arányuk.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×