eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Lakáshitelesek segítése - a kormány üdvözli az ellenzék javaslatait

Az Országgyűlés szociális bizottsága felszólítja a hitelintézeteket, hogy ne kezdeményezzék egy adós kilakoltatását sem addig, amíg el nem készül a banki etikai kódex, és le nem zárul a pénzügyi közvetítők ellenőrzése. A testület a rendkívüli ülésén újabb intézkedésekre kérte a kormányt. Az ellenzéknek saját javaslatai vannak, amit a kormány is üdvözöl.

A parlament szociális bizottságának szocialista elnöke szerint a kormánynak további törvényeket kell elfogadnia a lakáshitelesek megsegítése érdekében. A testület a rendkívüli ülésén erről határozatot is hozott: a kabinetnek szeptember 15-ig új törvényjavaslatokat kell benyújtania, de hogy milyeneket, arról nem beszélt Vidorné Szabó Györgyi. Az elfogadott állásfoglalásban példaként szerepel a pénzügyi követelések kezelésének rendszerét szabályozó elképzelés.

A bizottság kereszténydemokrata alelnöke, Soltész Miklós szerint a szocialista állásfoglalás nem oldja meg a problémákat. Szerinte a kormánypárt csak időt húz, maszatol és nem ad valódi megoldást.

Az ellenzék az ülésen bemutatta a saját javaslatait is. A Fidesz és a KDNP országgyűlési határozattervezetet nyújtott be, amelyben követeli a kormánytól, hogy október 15-ig alkosson megfelelő szabályozást a kilakoltatások megelőzése érdekében; biztosítson lehetőséget arra, hogy az adós maga értékesítse az ingatlanát; és biztosítson kedvezményt az adósnak, ha egy összegben fizeti vissza a hitelt. Vidorné Szabó Györgyi szerint támogatható a javaslat.

Az ülésen részt vett a pénzügyi tárca szakállamtitkára is, aki elmondta, június 30-ig 1,4 millió hitelszerződést tartottak nyilván, amelynek összállománya 5800 milliárd forint volt. A magyarországi ingatlanok körülbelül fele hitellel terhelt, viszont mindössze 40 ezernél tapasztalható, hogy az adós több mint 90 napja nem fizette a törlesztő részletet. Az adatokat azonban a minisztérium úgy értelmezi, hogy idén lényegében nincsenek többen bajban, mint tavaly.

A PSZÁF felügyeleti tanácsának elnöke az ülésen arról is beszélt, hogy számon tartanak olyan hitelintézeteket, amelyek uzsorajellegű kölcsönöket adnak, és arra bazíroznak, hogy az adós lehetetlen helyzetbe kerüljön, és elveszítse a hitel fedezeteként felajánlott ingatlant.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×