eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"A gyógyszerektől leszünk betegek"

A Népszabadság mai írása szerint a gyógyszerektől leszünk betegek. Egy friss felmérés szerint a magyar lakosság ugyanis úgy gondolja , hogy az egészséget a stressz és a dohányzás mellett a túlzott gyógyszerfogyasztás károsítja a leginkább. Ennek ellenére a legtöbben mégis a tablettákhoz nyúlnak.

A megkérdezettek 40 százaléka kimondottan gyógyszerellenes, a többség tart a szerek mellékhatásaitól, viszont ez a legegyszerűbb megoldás, ha szabadulni akarnak az egészségügyi panaszoktól. A túlzott gyógyszerfogyasztás mellett egy másik probléma, hogy az internet lett az új "szomszédasszony"; a tünetektől és a betegségektől függően a betegek 80-90 százaléka a világhálón igyekszik tájékozódni. Csakhogy minél inkább akut a baj, annál kevesebben néznek utána a szakemberek által javasolt teendőknek. Krónikus betegségek esetén az internethez fordulnak vagy a hozzátartozóktól kérnek tanácsot, és csak azokat fogadják el, melyek a legközelebb állnak saját szokásaikhoz.

A Magyar Nemzet szerint átszervezési rohamot indít a kormány. Nemzetközi szakértőkből, illetve külső tanácsadókból álló menedzsmentre bízták ugyanis a MÁV-csoport átszervezését. A laphoz eljuttatott nem nyilvános előterjesztés szerint a reformerejű lépések gyors végrehajtását az IMF-nek tett vállalások teszik szükségessé. Közben a Volánnál és a MÁV-nál működő szakszervezetek bejelentették: készek a sztrájkra.

Az index.hu írása szerint 130 millió bankkártya adatait lopták el. Valószínűleg ez minden idők legnagyobb számítógépes személyiségi adatlopása, melyben az amerikai igazságügyi minisztérium indított eljárást. Az adatlopással egy miami férfit, valamint két orosz férfit gyanúsítanak. A New Jersey szövetségi hivatal közleménye szerint az elkövetők először kiválasztották a legjelentősebb amerikai nagyvállalatok Fortune 500-as listájáról az áldozatokat, majd megkeresték a cégek honlapjainak sérülékeny pontjait. Ez a séma valószínűleg a legkiterjedtebb hackelési és személyiségi adatlopási eset, amelyben az amerikai igazságügyi minisztérium valaha eljárást indított.

Egyre gazdaságtalanabb az elektronikai eszközök begyűjtése, és újrahasznosítása - írja a Világgazdaság. Az idei 15-20 százalékos forgalomcsökkenésen túl, amely az elektronikai kereskedelmet sújtja, az is nehezíti a helyzetet, hogy a visszaesés mértéke hulladékhasznosítási szempontból legértékesebb fogyasztási cikkeknél volt kiugró. Ilyenek az informatikai és szórakoztató elektronikai eszközök, illetve a háztartási gépek.

A Napi Gazdaság szerint idén harmadával zsugorodhat a hazai tűzijátékpiac. A cég, mely a fővárosi, augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai beszállítója, úgy tapasztalja, hogy az önkormányzati, vállalati megrendelések mennyisége kevésbé, összege viszont jelentősen visszaesett. Ez azt jelenti, hogy a korábban egy tűzijátékra eső átlagosan 3010 ezer forintos összeg idén már 200 ezer forint körül alakul. A szektor forgalmának 70-80 százaléka az év végére koncentrálódik, ezért augusztus közepén még nem igazán érezhető a válság okozta visszaesés. Az augusztus 20-i tűzijáték teljes anyagköltsége nettó 40-50 millió forint, ehhez közel 70 millió forint értékben járulnak hozzá tervezési és szállítási díjak, az eszközbeszerzéssel, a kábelekkel, a pontonokkal, és egyéb szakmunkálatokkal kapcsolatos költségek. Az ünnepség megszervezésére egy konzorciumot hoztak létre, ami 239 millió forintért szervezi meg a rendezvényt. Ez 20 százalékkal alacsonyabb ár a tavalyinál.

A porfolio.hu szerint tapossák a piacot. Továbbra is komoly, két százalék feletti mínuszban vannak az amerikai részvénypiacok. Bár a napi mélypontjuktól valamelyest visszakapaszkodtak, erőt igazából nem mutatnak. Egyre jobban félnek a befektetők attól, hogy a kockázatos eszközkategóriáknak (például részvény, nyersanyag) az elmúlt hónapokban bemutatott hatalmas árfolyam-emelkedése igazából nem volt megalapozott - ilyen és ehhez hasonló magyarázatokat adnak a világsajtóban nyilatkozó szakértők arra, hogy miért indult kedden reggel Ázsiában komoly profitrealizálási hullám a tőzsdéken. A félelmeknek van alapjuk, hiszen a múlt héten két olyan mellbevágóan rossz makroadat (kiskereskedelmi, fogyasztói bizalom) is érkezett az Egyesült Államokból, ami arra enged következtetni, hogy sok befektető várakozásával ellentétben a világgazdaság gyengélkedése időben elhúzódik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×