eur:
388.36
usd:
360.71
bux:
68622.38
2024. május 7. kedd Gizella

Megdöbbentő részletek a hobbitokról

A Népszabadság szerint rendkívüli eredményre vezetett a köznyelvben hobbitnak elnevezett faj, a Homo floresiensis csontmaradványainak legújabb elemzése. Debbie Argue, az Ausztrál Nemzeti Egyetem antropológusa szerint a "kis ember" felboríthatja az eddigi elképzeléseket Afrika elhagyásáról és az egész emberré válás folyamatáról.

Az Argue vezette kutatócsoport összehasonlító elemzéseket végzett a Homo floresiensis és más korai emberfélék csontjairól, hogy képet alkothassanak arról, hol helyezkedhetett el a hobbit az emberré válás törzsfáján.

Több mint 60 jellegzetességet vizsgáltak a korai emberfélék, az australopithecusok csontmaradványain csakúgy, mint a Homo erectus és a modern ember csontjain. Kiderült, hogy a Homo floresiensis önálló faj, s legalább kétmillió évvel ezelőtt levált a Homo sapiens kialakulásához vezető ágról, és távoli ősünktől, a Homo habilistól antropológiailag különváltan élt tovább. Ez azt jelenti, hogy nincs közvetlen rokoni kapcsolata a mai emberrel.

A Homo floresiensis csontmaradványait 2003-ban találták meg a világtól elzárt indonéziai Flores-szigeten. Azóta folyik az ádáz vita arról, hogy önálló faj kerülte elő, vagy az embernek az elszigetelődéstől degenerálódott "beteg" egyedeit találták-e meg.

Noha maga is tudja, hogy hihetetlennek tűnik, de állítja: nem tudtak arról, hogy cégük területén végezhettek illegális őssejtkezeléseket - állította a Magyar Nemzetnek adott interjújában Lantos Csaba üzletember, az OTP volt vezérigazgató-helyettese, a Heti Válasz című hetilap tulajdonosa.

Közben a lap úgy értesült, az őssejtbotrány miatt felfüggesztették állásából Ruff Györgyöt, a Nyírő Gyula Kórház orvos igazgatóját. Õ volt az, aki egyes állítások szerint utasítást adott egy beteg kezelésére, amikor a rendőrök a kórház által bérbe adott területen lecsaptak a gyanúsítottakra.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy az adóhatóság után immár a bírósági végrehajtók is élnek az elektronikus árverés kínálta előnyökkel. Eddig mintegy 450 zálogtárgyat és csaknem 340 ingatlant hirdettek meg e-úton.

Jelenleg ugyan több ezer ügy van folyamatban náluk, de csak a január elseje után lefoglalt vagyontárgyakra lehet elektronikusan licitálni, és sokszor hosszú időbe telik, amíg a foglalás után megtörténik az árverés. Több tapasztalata van ezen a területen az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, ahol tavaly több mint 2500 árverést zártak le sikeresen. A befejezett aukciók száma már az idén is 1400 felett jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×