eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

Új típusú influenza: indulhatnak az emberkísérletek

az Egészségügyi Tudományos Tanács megadta az engedélyt, hogy az állatkísérletek után a szakemberek embereken próbálják ki az új típusú influenza elleni vakcinákat - írja a Magyar Nemzet.

Várhatóan a hét elején a Magyar Gyógyszerészeti Intézet is jóváhagyja a 400 felnőttön és 70 gyermeken végzendő vizsgálatokat. Az első eredményekre 3-4 hetet kell majd várni, egy pilisvörösvári háziorvosi rendelőben 400 felnőttet oltanak majd be, a veszprémi kórházban pedig 70 gyermek kap oltást. A terhes nők egyelőre nem vehetnek részt a kísérletekben, mert nem tudni, hogy szervezetük miként reagál az oltásra.

A Népszabadság arról ír, hogy az 1990-es választási szabályozás máig érvényben van, noha az Alkotmánybíróság négy éve 2007 júniusáig adott határidőt arra, hogy szüntessék meg az egyes választókerületek lakosságszáma közötti aránytalanságot. A lap felveti, hogy lehet-e így alkotmányos választásokat tartani Magyarországon, amely kérdésre az a válasz adható, hogy lehet, de nem elegáns. Léteznek választókerületek, amelyekben kevesebb, mint harmincezer ember választ képviselőt, míg máshol jóval több mint hatvanezer szavazatra van szükség egy mandátum megszerzéséhez. A Népszabadság által hozott példa szerint Veszprémben 27 ezer, a főváros XVII.

A Világgazdaság arról ír, hogy a költségvetési törvényből időarányosan következő 5,2 milliárd forint helyett augusztus elejére már közel 134 milliárdos deficitet halmoztak fel a társadalombiztosítási alapok. Igaz, immár a kormány sem 8,9 milliárd forintos hiánnyal számol az év egészére: a tb-kasszák várható deficitje 157,1 milliárd lesz. Kérdés, ez az előrejelzés tartható-e. Július ugyanis az évek óta szokásos többlet helyett enyhe deficitet hozott az alapok számára, és a hiány szeptember végére túllépi a 200 milliárd forintot.

A Napi Gazdaság a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatójával közöl interjút. Deák Imre arról beszélt, hogy volumencsökkenés és az erős forint is sújtja a Danubius gazdálkodását, a társaság vezetése megfelelő ajánlat esetén immár nem zárkózna el egyes ingatlanok értékesítésétől sem. Hozzátette: a cégek közül a válságban még azok sem szívesen tartanak költségesebb rendezvényeket, amelyek megtehetnék, a céges utazásokban jellemző szemponttá vált a takarékosság, márpedig ezt a szegmenst nem lehet hátizsákos turistákkal pótolni. Deák Imre kiemelte, valóban nagy siker, hogy szobakiadásból származó árbevételt sikerült a kedvezményes áfakörbe soroltatni, azonban ez nem extra nyereséget jelent a cégeknek, csak egy veszteség ellensúlyozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×