eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Nehezen kapnak hitelt a bortermelők

Nehezen kapnak hitelt a bortermelők - állítják egyöntetűen az InfoRádió által megkérdezett borászok. Igaz, ezt nem bánja minden gazda. Az alföldi Frittmann János szerint nem is szabad hitelből gazdálkodni az időszakos bevételek miatt, a badacsonyi Szeremley Huba pedig az Európai Uniót bírálja. Az egri Dula Bence szerint a magyar borszabályozás igen messze jár a valódi piacgazdaságtól.

Nem lesz egyszerű dolga egy magyar borásznak a bankban, ha hitelből szeretne egy nagyobb beruházást végrehajtani a birtokán. Legalábbis erre lehet következtetni az InfoRádió körképéből, amelyben különböző nagyobb borászatok beruházásairól és hitelképességéről érdeklődtünk.

Az egri Dula Bence szerint a bankok egyre szigorúbban ítélik meg a borászatokat, forgóalap hitelt például nagyon nehéz szerezni az alacsony jövedelmezőség miatt.

"Ki mer ebben az időszakban beruházni? Pláne úgy, hogy az egri borvidéken kiesik a legnagyobb felvásárló. Hiába okoskodunk jó konstrukciókkal, a pénztőkének manipulált rendszere van, amiben előre látszik, hogy nyomott árakon akarnak fölvásárolni, és kilátás sincs arra, hogy ezeket mikor fizetik ki" - panaszkodott.

Dula Bence most azon gondolkozik, hogy felfüggeszti vagy csökkenti az egyik beruházásának a mértékét, attól fél ugyanis, hogy hitelből nem fogja tudni finanszírozni.

Szeremley Huba beruházásai ugyan nem torpantak meg, de volt olyan, amelyet fel kellett függeszteni. A badacsonyi borász az EU-val sem elégedett. "Ma már a nagy testvéri Európával a versenyképességünk eléggé akadályozott. Magasak a kamatok. Ugyanazon a piacon, ugyanazokkal a feltételekkel vagyunk jelen, csak amíg ők a modern Adidas cipővel állnak a rajthoz, rajtunk még mindig a munkásőr bakancs van, aminek még a talpa is lyukas" - fogalmazott.

Szeremley Huba arra is panaszkodik, hogy a bankok szinte napról-napra felülvizsgálják egy-egy cég megbízhatóságát. Az Alföldön gazdálkodó Frittmann János nem is gondolkozik hitelben, elsősorban azért, mert nincs minden hónapban ugyanannyi bevétele.

Mint mondta, nem is mennek bele, csak olyan beruházásba, amelyet a cég pályázati pénzekből vagy önerőből képes finanszírozni. Nem is gondolkoznak hitelfelvételben.

Dula Bence szerint gond van a magyar szabályozással is. Magyarországon ugyanis szerinte egy palack bor előállítása során 75 forinttal több járulékot kell fizetni, mint Ausztriában. A borászoknak kell részben finanszírozniuk a kárenyhítési alapot és az agrármarketinget is. Dula Bence szerint ennek semmi köze a piacgazdasághoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×