eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Hasznosak lehetnek a szocialistáknak a minisztercserék

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a Magyar Szocialista Párt akár még hasznot is húzhat azzal, hogy ősszel két-három miniszter elhagyja a Bajnai-kabinetet a kampányban való szerepvállalásuk miatt. Szabó Márk az InfoRádiónak azt mondta: elképzelhető, hogy egy baloldali karakterű MSZP és egy technokrata kormányfelállást szeretnének megvalósítani.

Az intézet elemzője szerint nem helytálló az az indok, amellyel távozik a kormányból Ficsor Ádám, hiszem már korábban is előfordult, hogy valaki fontos pártfeladatokat és egy miniszteri posztot is elvállalt.

Szabó Márk szerint az öt hónapja miniszteri munkát vállaló politikus távozásának oka, hogy munkája nem volt konfliktusmentes, és politikamentes sem, annak ellenére, hogy bizottsági meghallgatásán ezt ígérte.

Szavai szerint a szocialisták ugyanakkor hasznot húzhatnak a kampányban azzal, hiszen így a párt markánsabb baloldali programot vázolhat fel, a népszerűtlen intézkedéseket pedig a technokrata kormány számlájára írhatja.

A Progresszív Intézet elemzője szerint leginkább szakértők, azaz pártonkívüliek válthatják azokat a szocialista politikusokat, akik az ősz folyamán távoznak a Bajnai-kormányból. Gyömöre Máté az InfoRádiónak azt mondta: ezzel együtt nem lesznek bábok a néhány hónapra hivatalba lépő új miniszterek.

A sajtó találgatásai szerint Ficsor Ádám mellett Szekeres Imre és Kiss Péter távozása valószínűsíthető még. Gyömöre Máté szerint ez azért valószínű, mert mindhárom ember befolyásos politikus a szocialista pártban.

Õ is úgy látja, hogy a távozó miniszterek helyére valószínűbb, hogy szakértők, és nem politikusok kerülnek, hiszen egy politikus számár nem lenne racionális lépés fél évre beülni a kormányba.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×