eur:
388.39
usd:
360.88
bux:
68648.18
2024. május 7. kedd Gizella

A vérmérgezés a legnagyobb veszély a kislétai kislány állapotára

A miniszterelnöktől kér tájékoztatást az államfő a kislétai, és az azt megelőző romák sérelmére elkövetett gyilkosságok ügyében. A mai kormányülésen is ez lesz a fő téma, csütörtökön pedig a parlament rendészeti bizottsága is összeül. A hétfői kislétai gyilkosságban megsérült 13 éves kislány állapota stabil, de továbbra is életveszélyben van.

Megszakította a szabadságát a miniszterelnök, és hamarosan személyesen tájékoztatja a köztársasági elnököt a hétfő hajnali kislétai gyilkosságról, és az elmúlt hónapok romák elleni támadásairól - tájékoztatta az InfoRádiót a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc azt mondta, ezelőtt nyilván Bajnai Gordonnak is tájékozódnia kell az illetékesektől, hogy pontosan mi is történt.

Kumin Ferenc azt mondta: ezeket az információkat szeretné a köztársasági elnök is megismerni, és hogy milyen intézkedések születnek annak érdekében, hogy a tragikus bűncselekmény, vagy -sorozat elkövetői minél hamarabb rendőrkézre kerüljenek.

A szerdai kormányülést már Bajnai Gordon vezeti, úgy tudjuk, itt is elsődleges téma lesz a kislétai eset. Szerda délutánra a miniszterelnök magához rendelte a rendőri vezetőket, az országos rendőrfőkapitány pedig utána roma érdekvédelmi szervezetekkel találkozik. Csütörtökön összeül a parlament rendészeti bizottsága, amely Draskovics Tibor szakminisztert hallgatja meg az eseményekről.

A hétfő hajnali kislétai támadásban egy 45 éves nő meghalt, 13 éves kislánya pedig stabil, de még mindig életveszélyes állapotban van - tájékoztatta az InfoRádiót a Nyíregyházi Jósa András Kórház főorvosa. Dicső Ferenc elmondta, még 4-5 napig mélyaltatásban tartják a gyermeket, mert óriási fájdalmai lennének.

"Egy nagy kockázat van, hogy kialakul-e súlyos fertőzés, vagy nem. 47 kis bemeneti nyílás van a testén, ezekkel a mélyebb rétegekbe baktériumok is bekerülnek, tehát fennáll a vérmérgezés lehetősége is." - mondta Dicső Ferenc.

A főorvos szerint csak hét múlva tudják megmondani, hogy elfertőződnek-e a sebek. Az InfoRádió által megkérdezett fegyverszakértő, Kiss Péter Álmos szerint a sörétes fegyver több szempontból is kedvező a gyilkosoknak.

"A sörétes fegyverek használata sokkal egyszerűbb. Nem kell képesnek lenni pontos célzásra. Ha valakit meglőnek egy 12-es sörétes puskával, az valószínűleg belehal. A másik pedig, hogy nagyon nehéz felderíteni, hogy ki, milyen fegyverrel lőtt, mert nem lehet úgy azonosítani a fegyvert, mint egy golyós fegyvert" - mondta.

Kiss Péter Álmos nem ért egyet az országos rendőrfőkapitánnyal abban, hogy mindenképp katonaviselt ember, vagy emberek lehettek az elkövetők. A rendőrség a honlapján közölte, több mint ezren kerültek a hatóságok látókörébe, akiknek közük lehetett az elmúlt hónapok romák elleni támadásaihoz.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×