eur:
388.77
usd:
361.82
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lendvai: Az ország érdekében jó döntést hoztunk

Az ország érdekében jó döntést hoztunk, és remélni tudom, hogy a párt érdekében is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MSZP elnöke annak kapcsán, hogy pártja jelentősen vesztett népszerűségéből azóta is, hogy bő 100 nappal ezelőtt új miniszterelnököt választott. Lendvai Ildikó kijelentette: a magyar gazdaság már a régió középmezőnyében jár. A költségvetés elfogadása után várhatóan távoznak a kormányból azok a politikusok, akiknek aktív szereplésére számítanak a választási kampányban a szocialisták - mondta.

A Bajnai-kormány bő 100 napos tevékenységéről szólva az MSZP elnöke azt mondta: a párt népszerűsége visszaesett ugyan, mivel az emberek első politikai haragjukat töltik ki az elvonások után, de azzal, hogy az MSZP új miniszterelnököt választott, az ország érdekében jól döntöttek a szocialisták, és "remélni tudom, hogy a párt érdekében is".

Lendvai Ildikó kijelentette: Magyarországnak voltak extra sebezhető pontjai, ez kötődik az elmúlt hét év szociális kiadásaihoz, de "ha ezért köveznek meg, azt vállalom". Ez hozzájárult ahhoz, hogy szükség volt egy konvergenciaprogramra, de "ezen már túl voltunk a válság kirobbanásakor, akkorra már az ország ledolgozta hátrányát".

Hangsúlyozta: Magyarország már a régió középmezőnyében jár, pedig nem innen indult. Míg a válság kirobbanásakor a forint a régiós valutákhoz képest jobban gyengült, jelenleg jobban erősödik.

A politikus megerősítette, hogy az MSZP elnöksége pénteken kezd tárgyalást a miniszterelnökkel a jövő évi költségvetésről. Eddig ismerté vált, hogy jövőre az önkormányzatok 120 milliárd forinttal, a közösségi közlekedés vállalatai pedig 40 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapnak. Ennek kapcsán azt közölte: szükség van a költségvetés kiadásainak lefaragására.

A kislétai romagyilkosság kapcsán, ahol egy 45 éves asszonyt lelőttek, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítettek eddig ismeretlen okból, azt mondta: itt nincs helye pártpolitikai csatározásnak, ezért pártja nem támogatja rendkívüli parlamenti ülés összehívását az ügyben. Az Országgyűlés szakbizottságának ülését azonban Lendvai Ildikó helyénvalónak tartja.

Hozzátette: szükség van a rendőrség támogatására, bizonyos ügyek felderítésére ugyanis a rendőrségnek nincs elegendő eszköze. A politikus elképzelhetőnek tartja nyugdíjas rendőrök szerződéses foglalkoztatását.A jövő évi országgyűlési választást megelőző kampányban napi feladatokat ellátó kormánytagok távoznak a kabinetből a büdzsé elfogadása után - jelentette ki a szocialista párt elnöke. A költségvetést várhatóan novemberben szavazza meg a Ház.

Lendvai Ildikó nem nevezte meg a távozó politikusokat, csak annyit mondott: 2-3 emberről van szó.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az MSZP a választási program előkészületeit már elkezdte, jelenleg azonban legfontosabb feladatának a kormányzást tartja.

A politikus az InfoRádióban megerősítette azt is, hogy az MSZP elnöksége pénteken tárgyalásokat kezd a miniszterelnökkel a jövő évi költségvetésről. Eddig ismerté vált, hogy jövőre az önkormányzatok 120 milliárd forinttal, a közösségi közlekedés vállalatai pedig 40 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapnak. Ennek kapcsán azt közölte: szükség van a költségvetés kiadásainak lefaragására.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×