eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A vonzóbb nőknek több a gyereke

Egyre szebbek a nők - szólt a hét elején egy írás címe a brit Times lapban. Nem sokkal később több szerkesztőség is átvette azt - de az alapját képező tudományos cikk írója, a finn Markus Jokela arra figyelmeztet, hogy kissé merész e következtetés.

A Helsinki Egyetem kutatója a Der Standard című osztrák lap kérdésére elmondta: "csak" azt derítette ki, hogy a vonzóbb amerikai nőknek a huszadik század második felében több gyerekük volt, mint a kevésbé vonzóknak. Ennek magyarázata még nem ismert, de Jokela szerint az "Egyre szebbek a nők" képlethez nem biztos, hogy köze van.

A finn kutató egy wisconsini tanulmány 1244 női és 997 férfi résztvevőjének fényképét elemezte. Ezek a nők és férfiak 1937 és 1940 között születtek, és elsősorban a nők esetében pozitív összefüggés mutatkozott a vonzó külső és a szaporodási ráta között. Azok a nők, akik átlagon felülien szépnek ítéltettek, jelentősen több gyermeket szültek, mint kevésbé szép társaik.

A férfiak esete kissé bonyolultabb. Közülük csak a különösen csúnyáknak volt kevesebb gyereke, mint a többieknek - magyarázza Jokela. A finn kutató eredményeit az Evolution and Human Behaviour című, még nyomdában lévő szakfolyóiratban írta le.

A vonzó külső és a termékenység közötti összefüggésre több magyarázat is létezhet. A szépség velejárója lehet a fokozott gyermek iránti vágy. De a partnerválasztás feltételeit is megváltoztathatja, illetve befolyásolhatja azt a társítást, hogy valakiben lehetséges apát vagy anyát látnak-e.

Eléggé merész azonban az "Egyre szebbek a nők" állítást ebből levezetni. Satoshi Kanazawa evolúciópszichológus ennek ellenére pont e nézetet vallja. Véleménye szerint a szép szülőknek csinos lányaik születnek, és így tovább - már amennyiben a szépség egyáltalán örökletes. Jokela ennél szkeptikusabb, az ő ismeretei semmit sem mondanak arról, hogy például az 1970-es évek női szebbek voltak-e vagy sem a maiaknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×