eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Senki sem bukott bele a terrorvideó-botrányba

Elnézést kért az igazságügyi minisztérium és a rendőrség a robbantásról szóló, vitatott felvétellel kapcsolatos pontatlan tájékoztatásért. A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője lemondott volna, de Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter ezt nem fogadta el. A minisztertől viszont Bajnai Gordon nem vonta meg a bizalmát. A Fidesz szerint minden érintettnek távoznia kellene a közéletből.

Közleményben ismerte el az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, hogy tévedtek a július 24-én bemutatott felvétellel kapcsolatban. A tárca elnézést kért a pontatlan tájékoztatásért.

Emlékeztetőül: egy, a sajtónak átadott, egy mezőn végrehajtott robbantást bemutató felvételről Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Magyarok Nyilai nevű szervezet felderítésében részt vevő rendőrök megjutalmazása után azt mondta: "ezt a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották fel, ők készítették erről a felvételt."

Röviddel ezután ezt már több médium kétségbe vonta, majd hétfőn az a Fidesz is, azt állítva, hogy a felvétel valójában egy Bonyhádon történt korábbi bűncselekmény ügyében készült.

A Nemzeti Nyomozó Iroda eddig csak azt tudta bizonyítani, hogy a felvétel valóban a Magyarok Nyilai ügy egyik gyanúsítottjának a számítógépéről származik, de a kormányszóvivői iroda legutóbbi közleménye szerint a nyomozóiroda még vizsgálja a bonyhádi robbantás és a Magyarok Nyilai közötti összefüggést, annál is inkább, mert - mint írják - az iroda által nyilvánosságra hozott felvétel korábban sehol sem volt látható.

A kormányszóvivői iroda magyarázata szerint, mivel a rendőrség tényként és nem feltételezésként kezelte, hogy a szervezet egyik próbarobbantása látható a felvételen, ilyen tájékoztatást adott a tárcavezetőnek, ezért nyilatkozta a miniszter is ezt.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője vasárnap felajánlotta lemondását, ám ezt a tárcavezető nem fogadta el. Draskovics Tibor iránt pedig Bajnai Gordon kormányfő bizalma töretlen - közölte újságírói kérdésre a beismerő közlemény kiadását követően Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormányszóvivői iroda közleménye egyébként ismételten visszautasította és alaptalannak titulálta azokat a vádakat, amelyek az ügyben megszólalókat félrevezetéssel, különösen pedig bizonyítékok meghamisításával illették, hiszen - mint írják - ilyenre nyilvánvalóan nem került és nem is kerülhetett sor.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint azonban tűrhetetlen, hogy Draskovics Tibor napok óta bujkál, és nem adott magyarázatot a bizonyítékhamisítási ügyre.

"Akármit is ködösítenek, akármit is hazudnak ebben közleményben, a helyzet világos: a magyar köztársaság rendészeti minisztere bizonyítékot hamisított, amikor egy videóra hivatkozva a politikai alapú terrorizmus meglétéről értekezett egy sajtótájékoztatón" - közölte.

Szijjártó Péter hozzátette: az ügy minden szereplőjének - aki az ellenzék szerinti bizonyítékhamisítást megrendelte, részt vett benne, vagy csak tudott róla -, azonnal távoznia kell a közéletből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×