eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

Összekötnék a Duna két mellékágát

Összekötné a Duna szigetközi magyar és csallóközi szlovák mellékágait a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület. Javaslatuk szerint a terület része lehet Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási tervének.

A Népszabadság szerint a terv az Európai Unió követelményeinek megfelelően készül, a nyilvánosság előtt, civil szervezetek bevonásával, uniós programokkal, műszaki modellezésekkel. Az év végéig össze kell állítani a dokumentumot, amelyben minden "víztest" ökológiai célú minőségjavításának módozatai szerepelnek. A rehabilitációs elképzelés három - Ásványráró, Dunasziget és Dunaremete térségében kialakított - összetett műtárgyrendszer, más néven kiegészített, vízszintemelő fenékküszöb, amelynek részeként hajózsilip, hallépcső, árvízelvezető csatorna is működne. Nagy hajók így sem közlekedhetnének az elterelt folyó medrében, de a kisebb jachtok használni tudnák a vízfelületet.

A Magyar Nemzet azt írja: újabb MSZP-t érintő dokumentumot mutatott be az osztrák Format hetilap, amely a Gripen-beszerzések miatt indított vizsgálatokról számolt be. Eszerint Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, Zámbori Mihály többször is találkozott az Ausztriában korábban őrizetbe vett Pouilly gróffal. A szaktárca közölte, nincsenek információi az állítólagos megbeszélésekről. A gyanú szerint az üzletember a British Aerospace cég kijárójaként eurómilliókkal érte el, hogy Magyarország és Csehország Gripen harci repülőgépeket vásárolt 2001-ben, 2002-ben légterének védelmére a konkurens, elsősorban amerikai ajánlatokkal szemben. Ausztriában pedig neki tulajdonítják, hogy az ország Eurofightereket rendelt a favorizált F-16-osok helyett.

Az Index írásából megtudhatják, hogy több mint tíz év kellett ahhoz, hogy a mobilcégek lemásolják az internetes csevegés alapfunkcióit, de simán bejöhet, hogy az utolsókból ők lesznek az elsők. Négymilliárd mobilozót tudnak megszólítani. Bajban van a mobilipar, mert nagyon lemaradt a webes cégek mögött. Mobilon csupán három olyan kommunikációs csatorna van, amely a világ bármely két előfizetőjét összeköti: a telefonhívás, az sms/mms és az email. Ezek a funkciók mindegyik mai készülékben benne vannak és mindegyik mobilszolgáltatónál elérhetők. A weben azonban bármely két internetező meg tud osztani egymással filmeket vagy képeket, neten telefonálhatnak, emailezhetnek és cseveghetnek is.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy meghaladja a 400 millió forintot azoknak a teljesítményeknek a listája, amelyekért jogosulatlanul nyújtottak be számlát a szakrendelők az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Legalábbis ezt mondta a Világgazdaságnak Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára. Ez annak kapcsán derült ki, hogy az OEP ellenőrizte az áprilisi extrém mennyiségű gyógyítási jelentéseket. Ám nem kezelik vétkesnek a fals jelentőket, hiszen a kódkönyvben (szabálykönyv) nem egyértelmű az egyes kezelések és az azokért járó díjak szabályozása - tette hozzá az államtitkár. Így látja ezt Varga Imre, a szakrendelők szakmai képviseletét ellátó Medicina 2000 szövetség elnöke is. Ezért tárgyalást sürget a biztosítóval és a minisztériummal egy korrekt, egyértelműen értelmezhető kódkönyv összeállításáról. Ebben valamennyi szakrendelői beavatkozást és az azokért járó pontok forintértékét meghatároznák (az egyes beavatkozásokért járó pontok forintértékéből képződik a beavatkozások díja), s a jövőben mindenkinek a szerint kellene jelenteni a teljesítményeket a tb-nek.

A Napi Gazdaság szerint kilogrammonként 8-10 eurós árrés tapasztalható a hízott liba-, és kacsamáj piacán, ám az ágazat szereplői abban bíznak, hogy az utolsó negyedévben már javul a helyzet. Míg a Négy Mancs tavalyi akciója több milliárd forintos veszteséget okozott az ágazatnak, a tapasztalatok szerint van az az alacsony ár, amelyen a francia kereskedők hajlandóak vásárolni. Ez látszik azon is, hogy a január-áprilisi libamájexport alig 3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a kacsamájkivitel pedig 11 százalékkal növekedni tudott. A Hungerit Zrt-nél egyelőre próbálják talpra állítani a céget, amelynek 3-4 milliárd forintos kiesést okozott az állatvédők tavalyi akcióját követő kényszerű leállás.

A portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy egy évtizedes probléma oldódhat meg az év végére, eddig van ugyanis lehetőségük az érintett korosztályoknak visszalépni a vegyes nyugdíjrendszerből a tisztán állami rendszerbe. A magyar szabályozás 2013-tól alapvetően megváltozik, az állami pillérből várható garantált nyugdíj ekkortól csökken le, viszont számításaink szerint még ez a drasztikus váltás sem elegendő ahhoz, hogy egy átlagos életpályát felmutató tag a maradást válassza. Az ok egyszerűen az, hogy túlságosan kevés idő (4-11 év) van hátra ahhoz, hogy megfelelő megtakarítás gyűljön össze, nem beszélve arról, hogy a választható portfóliós rendszer előnyei is hosszabb távon tudnak csak kijönni.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×