eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A "cybergerillák" dönthetik el a következő választásokat

A jobboldal sikere azzal is magyarázható, hogy sokkal nagyobb befolyással bír a virtuális térben - hívta fel a figyelmet a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője. A plakátragasztó aktivisták helyét átvevő "cybergerillák" néhány év múlva választásokat dönthetnek el - fogalmazott az InfoRádiónak Novák Zoltán.

Fórumok, blogok, csoportos sms-ek, e-mailek, videómegosztó és közösségi oldalak, Twitter - ezek az úgynevezett alternatív nyilvánosság médiaterei, amelyek a klasszikus csatornákon kívül esnek, és amelyek egyre nagyobb szerepet kapnak a politikai kampányokban, mivel a véleményezés és a tartalomszolgáltatás különösebb cenzúra nélkül történik - magyarázta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

Novák Zoltán szerint ebben a virtuális térben erőteljes jobboldali túlsúly van, amelyre példaként a 2008-as népszavazás kampányát hozta fel. A Fidesz a mainstream médiában, vagyis az első nyilvánosságban egy visszafogott kampányt vitt: kerülte a tőle megszokott konfrontatív, mozgósító erejű üzeneteket.

A felszín alatt azonban, a második nyilvánosság terében erőteljes mozgósítás zajlott, felhasználva az alternatív nyilvánosság tereit, aminek következtében meglepően magas, valamivel több mint 50 százalékos volt a részvételi arány.

A politikai szereplők egyre inkább észre fogják venni, hogy az alternatív nyilvánosság eszközei nélkül nem lehet sikeresen kampányolni a 21. században - hangsúlyozta a kutató, aki szerint hamarosan a választások már a virtuális térben dőlnek el, ez pedig azzal jár, hogy nehezebb lesz megjósolni az eredményt, mert egy nagyon nehezen befogható és kutatható médiatérről van szó.

Ott még azért nem tartunk, hogy csak az alternatív nyilvánosság dönti el a választásokat, de tény, hogy egyre nagyobb szerepet játszik a kampányokban - fűzte hozzá Novák Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×