INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az ügyészség elutasította Laborc panaszait

Infostart / InfoRádió
Elutasította a Fővárosi Főügyészség Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal nemrég lemondott főigazgatójának az UD Zrt. ügyében tett, a nyomozás megszüntetése ellen emelt panaszát.

A vám- és pénzügyőrség, és a Nemzeti Nyomozó Iroda megalapozott indokkal szüntette meg a nyomozást, ugyanis Laborc Sándor 2008. szeptember 10-i, UD Zrt. ügyként elhíresült esettel kapcsolatos feljelentése nyomán nem találtak bűncselekményre utaló nyomot - összegezte a Fővárosi Főügyészség az esetet.

A nyomozás megszüntetése miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal nemrég lemondott főigazgatója panasszal élt mindkét hatóságnál, és levélben leírt kifogásait a főügyészhez is eljuttatta. A Főügyészség elutasította Laborc Sándor panaszait - ismertette a döntést Ihász Sándor fővárosi főügyész.

Laborc Sándor kifogásolta például, hogy a nyomozó hatóság nem hallgatta ki a környezeti hatástanulmányok készítésében érintett személyeket, akik szerinte visszaéltek a személyes adatokkal. Szabadváriné Vámos Katalin osztályvezető elmondta: a jogosulatlan adatkezeléssel összefüggő jelentős érdeksérelem nem állapítható meg, emiatt a panasz elutasítható.

Ugyancsak kifogásolta a lemondott főigazgató, hogy nem rendeltek ki szakértőt annak kiderítésére, volt-e az UD Zrt. gépeiben mások számítógépeiben tárolt adatok kifürkészésére, illegális rögzítésére alkalmas programok, azaz úgynevezett kémprogramok. Az osztályvezető ügyész hangsúlyozta: érintettség miatt nem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértőit, hanem független szakembereket kértek fel a vizsgálatra, akik meghatározott keresőszavak segítségével átvizsgálták a lementett mintegy 15 terrabyte anyagot, kémprogramot pedig nem találtak.

Laborc Sándor kifogásolta azt is, hogy kiemelt üggyé, fokozott ügyészi jelenlét alá vonták az esetet, ám erre az eljáró hatóságnak lehetősége van - szól a panasz elutasításának indoklása.

Ugyancsak kifogásolta a volt főigazgató, hogy egyes ügyeket elkülönítve folytatnak. Az osztályvezető ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a házkutatás során olyan bűncselekmények nyomaira bukkantak, amelyek az eredeti feljelentésben nem szerepeltek, ezeket tehát nem lehet az eredeti üggyel összevonva vizsgálni.

Kovács Attila, a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályának vezetője úgy fogalmazott, "ennek az ügynek egy tanulsága van: amikor hivatalos szerv feljelentést tesz, olyat tegyen, amely tényállásában megalapozott".

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a legfőbb ügyészhez írt levelében arra kérdezett rá: miért a felvételeket nyilvánosságra hozó Szilvássy György lett az egyetlen gyanúsított az ügyben. Ezzel kapcsolatban Ihász Sándor annyit monodtt: ő maga, és az általa vezetett szervezet sem politizál, nem politikai felkérések, hanem a törvények alapján végzik a munkájukat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk