eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ügyészség elutasította Laborc panaszait

Elutasította a Fővárosi Főügyészség Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal nemrég lemondott főigazgatójának az UD Zrt. ügyében tett, a nyomozás megszüntetése ellen emelt panaszát.

A vám- és pénzügyőrség, és a Nemzeti Nyomozó Iroda megalapozott indokkal szüntette meg a nyomozást, ugyanis Laborc Sándor 2008. szeptember 10-i, UD Zrt. ügyként elhíresült esettel kapcsolatos feljelentése nyomán nem találtak bűncselekményre utaló nyomot - összegezte a Fővárosi Főügyészség az esetet.

A nyomozás megszüntetése miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal nemrég lemondott főigazgatója panasszal élt mindkét hatóságnál, és levélben leírt kifogásait a főügyészhez is eljuttatta. A Főügyészség elutasította Laborc Sándor panaszait - ismertette a döntést Ihász Sándor fővárosi főügyész.

Laborc Sándor kifogásolta például, hogy a nyomozó hatóság nem hallgatta ki a környezeti hatástanulmányok készítésében érintett személyeket, akik szerinte visszaéltek a személyes adatokkal. Szabadváriné Vámos Katalin osztályvezető elmondta: a jogosulatlan adatkezeléssel összefüggő jelentős érdeksérelem nem állapítható meg, emiatt a panasz elutasítható.

Ugyancsak kifogásolta a lemondott főigazgató, hogy nem rendeltek ki szakértőt annak kiderítésére, volt-e az UD Zrt. gépeiben mások számítógépeiben tárolt adatok kifürkészésére, illegális rögzítésére alkalmas programok, azaz úgynevezett kémprogramok. Az osztályvezető ügyész hangsúlyozta: érintettség miatt nem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértőit, hanem független szakembereket kértek fel a vizsgálatra, akik meghatározott keresőszavak segítségével átvizsgálták a lementett mintegy 15 terrabyte anyagot, kémprogramot pedig nem találtak.

Laborc Sándor kifogásolta azt is, hogy kiemelt üggyé, fokozott ügyészi jelenlét alá vonták az esetet, ám erre az eljáró hatóságnak lehetősége van - szól a panasz elutasításának indoklása.

Ugyancsak kifogásolta a volt főigazgató, hogy egyes ügyeket elkülönítve folytatnak. Az osztályvezető ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a házkutatás során olyan bűncselekmények nyomaira bukkantak, amelyek az eredeti feljelentésben nem szerepeltek, ezeket tehát nem lehet az eredeti üggyel összevonva vizsgálni.

Kovács Attila, a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályának vezetője úgy fogalmazott, "ennek az ügynek egy tanulsága van: amikor hivatalos szerv feljelentést tesz, olyat tegyen, amely tényállásában megalapozott".

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a legfőbb ügyészhez írt levelében arra kérdezett rá: miért a felvételeket nyilvánosságra hozó Szilvássy György lett az egyetlen gyanúsított az ügyben. Ezzel kapcsolatban Ihász Sándor annyit monodtt: ő maga, és az általa vezetett szervezet sem politizál, nem politikai felkérések, hanem a törvények alapján végzik a munkájukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×