eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A jövő héten végre szombat-vasárnap is kánikula lesz

A héten is számítani kell 30 fokos csúcshőmérsékletre, szinte minden nap - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Fehér Balázs hozzátette: szerdán és pénteken átvonul az országon egy hidegfront, de ez nem rontja el hét végére az időt.

Éjszaka és hétfőn napközben túlnyomóan derült lesz az ég, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél eleinte még többször megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Hétfőn délire fordul a szél, a nyugati országrészben élénk széllökések várhatók.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8, 13 fok között valószínű, de északkeleten és délnyugaton ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25, 30 fok között alakul.

A Brit-szigeteken változékony, szeles az idő. Ennek oka, hogy nem messze a partoktól egy markáns ciklon található, amely lassan kelet felé helyeződik át.

A Skandináv-félsziget északi része fölött ugyancsak ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló hidegfrontja a Kelet-európai-síkságon át egészen a Balkán-félszigetig húzódik. E frontálzóna mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő eső, zápor, a Fekete-tenger partvidékén néhol zivatarok is kialakulnak.

A front vonalától keletre meleg légtömeg alakítja az időjárást. Ennek megfelelően Ukrajnában és Dél-Oroszországban 30 fok körül, ettől délebbre a Földközi-tenger partvidékén 35 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. Rendkívül száraz és meleg idő van Spanyolországban is, gyakorlatilag felhő sincs az égen, és a 40 fok sem ritka.

Közép-Európa fölé is száraz, de több fokkal hidegebb légtömeg áramlott be az elmúlt napok során, többnyire 20 és 28 fok között alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Ebben a térségben anticiklon épült ki, ezért túlnyomóan napos idő van, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés.

Hétfő estig a Kárpát-medence fölé továbbra is száraz, de már melegebb levegő érkezik. Vasárnap kevés helyen zivatar is lehet, de hétfőn már túlnyomóan derült, csapadékmentes időre van kilátás, és erősödik a nappali felmelegedés is.

Hanganyag: Hegedüs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×