eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tőkeemeléssel menekülne a Budapest Televízió

Címek a lapokból: Nemcsak az ügyészségen múlt az UD-ügy. Futni engedik az igazgatót. Az ÁSZ-nak a 14. havi bér is kell.

Népszabadság:

A Nemzetbiztonsági Hivatal az UD-ügyben tett feljelentéshez olyan lehallgatási anyagokat is csatolt, amelyeket a rendőrség bizonyítékokként nem használhat, mert nem feleltek meg a célhoz kötöttség követelményének. Ez azt jelenti, hogy a lehallgatási engedélyt más bűncselekmény gyanújának igazolására kérték meg, mint amit később a titkos felvétellel bizonyítani akartak. Vagyis - állítják a lap rendőrségi forrásai - "nem csak az ügyészségen múlt".

Magyar Nemzet: Valószínűleg kénytelen lesz visszafizetni a magyar rendőrség az Európai Uniónak azt a 4,7 milliárd forintot, amelyet a Schengen Alap terhére Nissan terepjárókra költött. A Rendészeti Védegylet tudomása szerint a járműveket nem külső határőrizeti célokra használják, ahogy a támogatási szerződés szerint kellene. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztályán a lapnak azt mondták: a "mélységi ellenőrzés" fogalmának értelmezéséről folyik a vita az unió és a magyar hatóságok között

Index:
Foggal-körömmel ragaszkodik az Állami Számvevőszék az idei 13. és 14. havi bérhez. A portál információi szerint az ÁSZ mindenképpen el szeretné érni, hogy a kormány biztosítsa ezt a durván nyolcszázmillió forintot (hatszázmillió a bruttó bér, kétszázmillió a járulékok). Az ügy pikantériája, hogy a közszférában már idén is megfaragta a béreket a kormány, és jövőre további szigorítás lesz. Jogilag az idei 13. havi bért a kormány eltörölte, de helyébe egy felülről korlátos bérkompenzációt léptetett. Egy másik jogszabály-módosítás pedig végleg megszünteti a 13. havi bér intézményét idén év végén. Miközben tehát a közszolgák döntő többsége idén háromheti gázsit kap a rendes bérén felül, és jövőre jelen állás szerint semmit, addig a számvevők kéthavi pluszilletményüket követelik. Az állami Számvevőszékről szóló törvény ezt lehetővé is teszi: a jogszabály szerint az ÁSZ dolgozói minden évben kéthavi pluszilletményre - tehát lényegében 13. és 14. havi bérre - jogosultak.

Világgazdaság: Az idén eddig több mint négyezer jogi eljárás indult illegális szoftverhasználat miatt az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA térségben, s az emiatt kirótt kártérítések értéke elérte a 3,4 millió dollárt (mintegy 650 millió forint) - derül ki az üzleti szoftverek használatának jogtisztaságát felügyelő Business Software Alliance összesítéséből. Magyarországon a múlt félévben az eddigi legnagyobb razziát hajtották végre, ennek eredményeképp a Nemzeti Nyomozó Iroda 43 számítógépes szervert foglalt le, amin szoftvereket, filmeket és zenét, összesen 250 terabyte illegális tartalmat foglalt le.

Napi Gazdaság: Tőkeemeléssel menekülne a felszámolásból a Budapest Televízió, ám a tőkejuttatást magára vállaló Európa Televízió Zrt. műsorszolgáltatási kérelmét a médiahatóság törölte. A csatorna ugyanakkor már új logóval sugároz - a névváltozást tegnap jelezték az ORTT-nek, de használatáról mindeddig hivatalosan nem érkezett bejelentés. A Budapest Televízió Tömegkommunikációs Zrt. mintegy 12,5 millió forint műsorszolgáltatási díjjal tartozik, s most az új logó nyomán nem tudható, hogy mely társaság sugározza az adást Budapest Európa - BPTV feliratú logóval.

penzcentrum.hu: Jól ismert tény, hogy a negyvenöt év feletti korosztály tagjai egyre erősebben ragaszkodnak meglévő munkahelyükhöz, ami mögött sokszor nem titkoltan az a félelem áll, hogy egyre kevésbé kelendőek a hazai munkaerőpiacon. Ha pedig állás nélkül maradnak, sokan eleve a vesztes mezőnyben érzik magukat egy-egy státuszért folytatott "versenyben", aminek hátterében több vélt hátrány mellett valós szempontként szerepel a nyelvtudás hiánya.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×