eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nőtt a késve fizető lakossági hitelesek száma - a nap hírei

Az első információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a horvátországi vonatszerencsétlenségnek. Már lehet igényelni a háziorvostól az új típusú influenza elleni védőoltást. Megkezdődött a Balatonring építése a Somogy megyei Sávolyon. Nőtt a késve fizető lakossági hitelesek száma. A nap legfontosabb hírei.

Horvátországban kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő személyvonat. A helyi hatóságok szerint a balesetben 6-an haltak meg, sajtóértesülések alapján 5 férfi és egy nő. A horvát állami mentőszolgálat közölte: 55 embert, köztük 6 gyereket vittek kórházba. A sérültek között 9 külföldi van: 3 francia, 2 ausztrál, illetve egy-egy svéd, szlovén, pakisztáni és brit állampolgár. Závoczky Péter, a zágrábi magyar konzulátus ügyeletese az InfoRádióban azt mondta: továbbra sincs hír magyar áldozatról vagy sérültről.

Már lehet igényelni a háziorvostól az új típusú influenza elleni védőoltást - közölte az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc az InfoRádióban elmondta: a háziorvosokat körlevélben kérik arra, hogy az esetleges szövődmények kockázata alapján határozzák meg az oltási sorrendet. A tömeges oltás október elején kezdődhet. Közben újabb 6, új influenzavírussal fertőzött betegről számolt be az ÁNTSZ. A megbetegedések száma ezzel 47-re emelkedett.

Saját erő nélkül vásárolhatják meg az önkormányzatok a hiteltörlesztést fizetni nem tudó tulajdonosok lakásait. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. A Bérlakás Hitelprogram módosításával a helyhatóságoknak lehetőségük van arra, hogy elővásárlási jog alapján vagy anélkül megvegyék az ingatlanokat. Mindkét esetben feltétel, hogy a korábbi tulajdonosnak adja bérbe a lakást az önkormányzat.

Az év végi 618 ezerről július végére 716 ezerre nőtt a legalább 90 napos késéssel fizető lakossági hitelesek száma. A Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető cég legfrissebb kimutatása szerint ennyien kerültek fel a rossz adósokat nyilvántartó, úgynevezett BAR-listára.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre - közölte az Oktatási Hivatal elnöke. Bakonyi László arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén már nem a felsőoktatási intézményekhez, hanem a hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet. A hétvégén két napilapban jelennek meg azok a felsőoktatási intézmények, amelyek pótfelvételit hirdetnek.

A Fidesz ismét azt kérte a kormánytól, hogy bízza az új kabinetre a Magyar Energia Hivatal vezetőjének kiválasztását. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elhibázottnak tartja, hogy a kabinet újabb 6 évre kinevez valakit egy stratégiai fontosságú intézmény élére. A szocialista Podolák György úgy reagált: elengedhetetlen, hogy törvényesen választott új elnöke legyen a fogyasztók számára fontos Magyar Energia Hivatalnak.

Aktívabban részt kíván venni a jövőben a közéletben a Magyar Mérnöki Kamara. Barsiné Pataky Etelka, a köztestület nemrégiben megválasztott elnöke azt mondta: céljuk, hogy a nemzetgazdaság, a társadalom számára fontos beruházásokban véleményük megkérdezése nélkül ne szülessen döntés.

Megkezdődött a Balatonring építése a Somogy megyei Sávolyon. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a projekt koordinátora elmondta: a befektető saját kockázatra kezdi el a munkát, miközben a Magyar Fejlesztési Bankkal még folyik a tárgyalás a beruházáshoz igényelt hitelről. Hozzátette: a gyorsaságimotoros pálya egyéb hasznosítása iránt már most nagy az érdeklődés.

Fokozott figyelemre kérte az Interpol mind a 187 tagországának hatóságait, miután Belgiumban megszökött a börtönből 3 rab, köztük az ország egyik legveszélyesebb bűnözője. A foglyok látványos módon, helikopterrel szöktek meg a brugge-i fegyintézetből.

Iránban az eddigi adatok szerint 17-en meghaltak, 19 ember megsérült, amikor leszállás közben kigyulladt egy utasszállító, majd túlfutott a leszállópályán és falnak ütközött. A szerencsétlenség az ország északkeleti részén lévő Mashad-ban történt. Az Aria nevű, magántulajdonban lévő légitársaság Teheránból érkező orosz gyártmányú Iljusin típusú gépén 153 utas tartózkodott.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete 400 ezer dollár, vagyis mintegy 80 millió forint értékben biztosít tudományos lapokat a legkevésbé fejlett országok kutatói számára. Az intézkedés célja, hogy elősegítsék az innovációs törekvéseket. Az ENSZ szervezete közölte: 50 országban teszik ingyen elérhetővé 64 nemzetközi szaklap online változatát, további 58 fejlődő országban pedig hozzájárulnak az előfizetésekhez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×