INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Felvételi ponthatárok - több ezer diák a Millenárison

InfoRádió / MTI
Több ezer diák várta izgatottan a fővárosi Millenáris Parkban a Pont Ott Partin (POP), hogy kiderüljön, felvették-e a kiválasztott főiskolára vagy egyetemre; a helyszínre folyamatosan érkeznek a fiatalok - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) által szervezett parti célja, hogy a felvételizők felszabadultabb körülmények között várják a ponthatárok kihirdetését. A szervezők a POP-ból hagyományt szeretnének teremteni, mert szerintük a rendezvény jó alkalom arra, hogy a felvételizők megismerkedjenek leendő iskola- és csoporttársaikkal, vagy az azonos szakra jelentkező fiatalokkal.

Az ingyenes rendezvényen könnyűzenei koncertek szórakoztatják az érdeklődőket. A Felvi Expo információs standjánál pedig a felsőoktatási intézmények és más cégek mutatkoznak be a leendő egyetemistáknak, főiskolásoknak.

A Millenárison fórum keretében oktatási szakemberek beszélgettek a ponthatárokat alakító tényezőkről, az idei legnépszerűbb szakokról és intézményekről, a jelentkezési tendenciákról, az ösztöndíj-lehetőségekről, a hallgatói juttatásokról, a diákhitel lehetőségekről és a diplomák piacképességéről. A nagyszínpadon ezután sorsolást tartottak azok között, akik kitöltöttek egy adatlapot. A szerencsések egy cég ajándékcsomagját vihették haza, míg a főnyeremény egy kétszemélyes prágai út volt.

A várakozók feszültségüket levezethetik egy sportszerként működő gumifalon, amelyet az abból kiálló kapaszkodók segítségével megmászhatnak. A ponthatárok kihirdetésére várva - akinek van kedve - vért adhatnak az erre kijelölt helyen. A nagy hőségre való tekintettel a szervezők vizet porlasztó ventillátorokat állítottak fel a Millenáris területén, a várakozók ezek elé állva felfrissíthetik magukat.

Este 8 órakor Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyomta meg azt a gombot, amely a nagyszínpadon lévő óriáskivetítőn megjeleníti az egyes szakok ponthatárait, ezen kívül három másik projektoros kivetítőn alfabetikus sorrendben jelennek meg a felsőoktatási intézményekre való bekerüléshez szükséges pontok. A fiatalok rendelkezésére áll továbbá 20 számítógép is, amelyen a www.felvi.hu portálon megkereshetik az őket érdeklő ponthatárokat.

Az OFIK az MTI-vel közölte: a rendezvény idén - a tavalyihoz hasonlóan - 8,5 millió forintba kerül, a költségek 70 százalékát a támogatók - az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Oktatási Hivatal, a Diákhitel Központ, egy bank és egy kereskedelmi rádió - fedezik, a fennmaradó összeget a Felvi Expo finanszírozza.

A ponthirdető bulit először tavalyelőtt tartották, akkor 3-4 ezer diák jött el a rendezvényre, tavaly a rossz időjárás miatt mintegy 1500-an voltak.

A címlapról ajánljuk