eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Kóka János nyelvbékítő levele

Személyes találkozót kezdeményezett a Magyar Tudományos Akadémia elnökének írt levelében Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a hétfőn tartott négypárti egyeztetésen javasolt magyar-szlovák "nyelvbékítő" konferencia és vitafórum ügyében.

Kóka János frakcióvezető Pálinkás Józsefnek címzett levélben hangsúlyozza: a pozsonyi parlament által nemrégiben elfogadott nyelvtörvény "a két ország kapcsolatában valódi mélypontot jelent, amely ki kell józanítsa a szereplőket".

A magyar politikai szereplők egyetértenek abban, hogy az emberi jogok olyan sérelméről van szó, amely nem két ország vitája, hanem az európai közösség egészének értékeivel ellentétes. (Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének.)

A kialakult vita rendezésében a politika szereplőin túl, a Magyar Tudományos Akadémiának, amely alapításakor "a hazai nyelv művelésére fölállítandó tudós társaság"-ként határozta meg létének célját, kulcsszerepe lehet - fogalmazott a nyelvtörvény elleni négypárti fellépést kezdeményező szabad demokrata politikus.

Mint írta, az elmúlt napok politikai nyilatkozatai azt a veszélyt hordozzák, hogy a vita végképp elmérgesedhet, a két nép jószomszédi viszonya az önsorsrontó politikai viták martalékává válhat.

Az akadémiai elnöknek küldött levél szerint ezekre a rendezvényekre meghívást kaphatnának a szlovák akadémia tagjai, szakértői, és az érintett civil szervezetek is; "a konferencia védnökségét minden bizonnyal örömmel vállalnák el a magyar parlamenti pártok képviselőcsoportjai" - teszi hozzá a liberális politikus.

Kóka János szerint a kezdeményezéssel a közös megoldáskeresés lehetősége nyílna meg, a szakma elismert művelőinek, nyelvészeinek, tudósainak, a kultúra kiemelkedő személyiségeinek álláspontja alapján.

A szeptember 1-jén életbe lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×