eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hepatitis a Tescóban: nem kell járványtól tartani

Nem kell járványtól tartani amiatt, hogy a hepatitis E vírusa fertőzte meg a siófoki Tesco egyik alkalmazottját - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese. Szolnoki István közölte: a betegség általában enyhe lefolyású.

Egy rutinellenőrzés során, még július elején derült ki, hogy a siófoki Tesco egyik dolgozója elkapta a fertőző májgyulladást, a betegség kórokozójának E típusától. A férfit egy hétre karanténba helyezték, és még mindig nem mehetett vissza dolgozni - mondta az InfoRádiónak a Tesco-Global Áruházak Zrt. szóvivője.

Hackl Mónika hozzátette: az esetet azonnal jelentették az ÁNTSZ-nek, amely ellenőrizte az áruház - nyaranta az általánosnál szigorúbb - higiéniai rendszerét, és mindent rendben talált. A siófoki üzletben a cég oktatást is tartott a dolgozóknak a hepatitiszről - fűzte hozzá a szóvivő.

Nincs járványveszély

A hepatitis A és E vírusa hasmenéses, általában enyhe lefolyású, de ragályos megbetegedést okoz. Székletszóródással terjed, ezért piszkos kézzel, szennyezett vízzel, tisztálkodási szerekkel terjedhet, de élelmiszer is közvetítheti - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese.

Hepatitis E-fertőzés Magyarországon ritkán, évente húsz-harminc esetben fordul elő, míg az vírus A típusa tízszer ennyi megbetegedést okoz, ám míg ez utóbbi csak emberről emberre terjed, az előbbi vaddisznóknál, házi sertéseknél, rágcsálóknál is kimutatható - magyarázta Szolnoki István.

A szakértő szerint nem kell járványtól tartani amiatt, hogy a hepatitis E vírusa fertőzte meg a siófoki Tesco egyik alkalmazottját: ha az áruházban betartották a higiénés előírásokat, különösebb fertőzésveszély nem áll fenn. Járványveszély esetleg árvíz idején alakulhat ki, ha a kórokozó az ivóvízbe kerül, de a víztisztító technológiák általában megakadályozzák az elterjedését - fűzte hozzá Szolnoki István.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×