eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Fidesz: a kormány diszkriminálja a rászorultakat

Az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha a kormány elfogadja és bevezeti azt a rendeletet, amely alapján mostantól fizetniük kell a gyógyászati segédeszközökért azoknak is, akik eddig ingyenesen jutottak ezekhez hozzá - közölte Kupper András, a párt képviselője Budapesten.

A kormány súlyosan diszkriminál, "különbséget tesz rászorult és rászorult között" - vélekedett sajtótájékoztatóján a fideszes politikus.

Kupper András példaként említette, hogy egy kiskorú gyermek ingyen kaphatná meg ugyanazt a járókeretet, amelyért egy nyugdíjasnak fizetnie kellene. "Miféle esélyegyenlőségről beszél ez a kormány?" - kérdezte az országgyűlési képviselő.

Kérdésre közölte: a jelenleg még egyeztetés alatt álló rendelet - amely augusztus 1-jén lépne hatályba - leginkább a nyugdíjas rászorultakat sújtja, ők lesznek azok, akik számos eszközt csak térítés, hozzájárulás ellenében vehetnének majd igénybe.

Kifejtette: a rendelettervezet azzal indokolja a módosítást, hogy az egészségügy rendre túllépi a gyógyászati segédeszközök kasszáját. Holott - folytatta - nehéz azt mondani, hogy a jelenlegi finanszírozás bőven elegendő lenne a segédeszköz-támogatásra, hiszen míg 2006-ban 45 milliárd forint volt ebben a kasszában, idén 44 milliárddal számolt a kormány.

Véleménye szerint ez a keret tudatosan alultervezett, ráadásul - mint megjegyezte - ezekre a termékekre is vonatkozott az áfaemelés.

Kupper András rámutatott arra, hogy a gyógyászati segédeszközök piacának beszállítói döntően magyar kis- és középvállalkozások, így ha ez a piac beszűkül, az újabb munkahelyek megszűnésével jár majd.

Ez az intézkedés több embernek fog hátrányt, nehézséget jelenteni, mint amennyinek segíteni tudnának vele; ezért a Fidesz azt kéri, hogy a rendeletet ne fogadják el - összegezte álláspontját az ellenzéki politikus.

Hétfőn az ortopédcipő-készítők szövetsége is hallatta hangját a témában. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről szóló rendeletmódosítás hatályba lépésével veszélybe kerülhet azon betegek ellátása, akik ilyen speciális lábbelit kénytelenek hordani.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×