eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bajnai: Az ország hitelképes

A kormány időarányosan mindent teljesíteni tudott a vállalásaiból, az eredmények pedig azt igazolják, hogy az intézkedések megfelelőek voltak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a miniszterelnök. Bajnai Gordon hangsúlyozta: az ország már képes arra, hogy piaci feltételek között vegyen fel hitelt, ezt bizonyítja a múlt heti kötvényjegyzés.

A kormányzati intézkedések eredményének tulajdonítja a kormányfő azt, hogy a forint-eruó árfolyama stabilizálódott, valamint azt, hogy az ország már piaci feltételek között felvett hitelekkel is képes finanszírozni a működését.

Bajnai Gordon hozzátette: Magyarország így az IMF-hitel lejártát követően sem kerülhet bajba. Bár az állam által kibocsátott eurókötvények feltételei rosszabbak a Nemzetközi Valutaalap által biztosított hitelénél, az aukcióra azért volt szükség, hogy az ország bizonyítsa: van kereslet az állampapírok iránt. Ezt igazolta, hogy csaknem hatszoros volt a túljegyzés - jelentette ki a kormányfő.

Az országgal szembeni bizalom erősödésének jele az is, hogy a magyar államcsődkockázatot mérő nemzetközi kamatráta megfeleződött.

A miniszterelnök a csökkenő adóbevételekkel kapcsolatban azt mondta: mindenképpen tartani szeretnék az erre az évre tervezett 3,9 és a 2010-re vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt.

Mint mondta: ennek érdekében javítják a gazdasági környezetet, a munkáltatói adóterheket például jövőre összesen 400 milliárd forinttal csökkentik, a munkavállalók pedig átlagosan másfél havi jövedelemmel többet vihetnek haza.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×