INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az MTA is szerepet vállal a "nyelvbékítésben"

InfoRádió / MTI
A Magyar Tudományos Akadémiának, amelyet éppen a magyar nyelv ápolására, fejlesztésére, művelésére hoztak létre, hivatali kötelessége szerepet vállalni a "nyelvbékítő" konferencia szervezésében, lebonyolításában - közölte Pálinkás József, az intézmény elnöke. Korábban az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János személyes találokzót kezdeményezett az MTA-elnökkel a hétfői, négypárti egyeztetésen javasolt magyar-szlovák "nyelvbékítő" konferencia és vitafórum ügyében.

A külföldön tartózkodó Pálinkás Józsefet Kóka János telefonon tájékoztatta arról: a négypárti egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy az MTA-hoz forduljanak a politikai feszültség oldása érdekében, amely a "valóban elfogadhatatlan törvény" kapcsán alakult ki.

"Örülök, hogy a politika keresett meg ezzel kezdeményezéssel. Engem magamat is foglalkoztatott a gondolat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hogyan és milyen szerepet vállaljon. Természetesen az első reakcióm, mint ahogy nagyon sok embernek, ellenséges érzület volt. Jobb azonban, ha a Magyar Tudományos Akadémia a Szlovák Tudományos Akadémiával, szlovák tudóstársainkkal közösen higgadtan, a feszültségeket oldva, béketeremtőként, mintsem egymásnak szemrehányó leveleket íróként lépjen fel" - magyarázta Pálinkás József.

Hozzátette: Az Akadémia szerepe más, mint a közvetlen politikáé. A politika logikájánál fogva hatalomtechnikai módon reagál.  "Ha az segíthet valamit, hogy a két Akadémia nem a politika logikája mentén, hanem a tudomány logikája szerint érvel, gondolkodik, akkor hasznosnak tartom a kezdeményezést" - mondta.

Pálinkás József a nyelvet éppen olyan személyes viszonyulásnak tarja, mint például a családhoz való tartozást. Mint kifejtette, ezért az a törvény, amely az emberek legbelsőbb belügyeibe avatkozik, nem lehet jó. Egyrészt a napi gyakorlatban konfliktushelyzeteket hoz létre, másrészt történelemtudományi szempontból is elfogadhatatlan.

Pálinkás József meggyőződése, hogy csak akarat kérdése a konferencia augusztusi megrendezése.

A személyes szerepvállalással kapcsolatban az Akadémia elnöke elmondta, hogy szabadságát megszakítva kész a konferenciát megnyitni és azon elnökölni.

A címlapról ajánljuk