eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az MTA is szerepet vállal a "nyelvbékítésben"

A Magyar Tudományos Akadémiának, amelyet éppen a magyar nyelv ápolására, fejlesztésére, művelésére hoztak létre, hivatali kötelessége szerepet vállalni a "nyelvbékítő" konferencia szervezésében, lebonyolításában - közölte Pálinkás József, az intézmény elnöke. Korábban az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János személyes találokzót kezdeményezett az MTA-elnökkel a hétfői, négypárti egyeztetésen javasolt magyar-szlovák "nyelvbékítő" konferencia és vitafórum ügyében.

A külföldön tartózkodó Pálinkás Józsefet Kóka János telefonon tájékoztatta arról: a négypárti egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy az MTA-hoz forduljanak a politikai feszültség oldása érdekében, amely a "valóban elfogadhatatlan törvény" kapcsán alakult ki.

"Örülök, hogy a politika keresett meg ezzel kezdeményezéssel. Engem magamat is foglalkoztatott a gondolat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hogyan és milyen szerepet vállaljon. Természetesen az első reakcióm, mint ahogy nagyon sok embernek, ellenséges érzület volt. Jobb azonban, ha a Magyar Tudományos Akadémia a Szlovák Tudományos Akadémiával, szlovák tudóstársainkkal közösen higgadtan, a feszültségeket oldva, béketeremtőként, mintsem egymásnak szemrehányó leveleket íróként lépjen fel" - magyarázta Pálinkás József.

Hozzátette: Az Akadémia szerepe más, mint a közvetlen politikáé. A politika logikájánál fogva hatalomtechnikai módon reagál.  "Ha az segíthet valamit, hogy a két Akadémia nem a politika logikája mentén, hanem a tudomány logikája szerint érvel, gondolkodik, akkor hasznosnak tartom a kezdeményezést" - mondta.

Pálinkás József a nyelvet éppen olyan személyes viszonyulásnak tarja, mint például a családhoz való tartozást. Mint kifejtette, ezért az a törvény, amely az emberek legbelsőbb belügyeibe avatkozik, nem lehet jó. Egyrészt a napi gyakorlatban konfliktushelyzeteket hoz létre, másrészt történelemtudományi szempontból is elfogadhatatlan.

Pálinkás József meggyőződése, hogy csak akarat kérdése a konferencia augusztusi megrendezése.

A személyes szerepvállalással kapcsolatban az Akadémia elnöke elmondta, hogy szabadságát megszakítva kész a konferenciát megnyitni és azon elnökölni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×