eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

SZDSZ-es polgármester: "Ezt a pártot már nem lehet szeretni"

A tucatnyi SZDSZ-es alapító, és a demokratikus ellenzék egykori tagjai után pénteken a józsefvárosi és a budaörsi polgármester is kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből. A liberális párt ügyvivői testülete eközben átalakította a párt működési struktúráját, megkezdődött a programalkotás, és az elnök újra lemondásra szólította fel Kóka János frakcióvezetőt.

 Sorra lépnek ki az SZDSZ-ből a liberális párt alapító tagjai, vezető politikusai, önkormányzati tisztségviselői, kuratóriumi küldöttei.

Múlt hétfőn Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit jelentette be, hogy nem tud azonosulni Retkes Attila pártelnök gondolataival, és kilép a pártból.

Megszűnt a kalocsai szervezet, elhagyta az SZDSZ-t a borsodi és a szabolcsi elnök, Weinek Leonárd zuglói, Wittinghoff Tamás budaörsi és Csécsei Béla józsefvárosi polgármester. Csécsei Béla szerint ezt a pártot már nem lehet szeretni.

"Ami itt folyik, az nem a szerethető, nem az, amit ígértek. Ezzel sok mindent lehet csinálni, de szeretni azt nem" - mondta.

Csécsei Béla egyetért Pető Ivánnal abban, hogy az SZDSZ hamarosan megszűnik. Csak úgy, mint Kozák Márton. Az egykori pártalapító is kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből, de a párt delegáltjaként nem mond le a Magyar Televízió Közalapítványának kuratóriumi elnökségi posztjáról.

Kozák Márton az InfoRádiónak azt mondta, nem látja okát a visszalépésnek, őt ugyanis a 2006-os parlamenti választás eredménye alapján jelölték.

"Az SZDSZ sokkal inkább Pető Iváné, Haraszti Miklósé és Rajk Lászlóé, mint azoké, akiket a küldöttgyűlés megválasztott" - fogalmazott.

Fodor Gábor leköszönt pártelnök a Hírszerzőnek adott interjújában azt mondta, szervezett kiléptetés zajlik, és nem érti, hogy akik ezt szervezik, miért nem lépnek a nyilvánosság elé. Miközben fogy az SZDSZ, az új vezetők igyekeznek új arculatot teremteni a liberális pártnak. Az első ügyvivői testületi ülésen menetrendet alkottak a szakpolitikai kabinetek megalakulásának és a programalkotásnak. Retkes Attila pártelnök fenntartja a frakcióvezetővel kapcsolatos álláspontját is.

Emlékezetes, hogy a küldöttgyűlésen Retkes Attila a következőket mondta: "Az új SZDSZ érdeke a párt megosztottságának felszámolása, az SZDSZ egységének megteremtése, ezért az ÜT felkéri Kóka Jánost, hogy mondjon le frakcióvezetői tisztségéről, és jelölje meg azt a személyt, akit maga helyett alkalmasnak tart."

Retkes Attila nem foglalkozik az egykori pártalapítók kritikáival, és az SZDSZ halálát prognosztizáló véleményekkel sem. A pártelnök mindenkit visszavár az SZDSZ-be.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa, Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×