eur:
393.28
usd:
367.71
bux:
65939.07
2024. április 24. szerda György

Elmaradt prémium miatt sztrájkolnak az APEH-nél?

A Magyar Nemzet mai számában az APEH-ban lévő sztrájkhangulatról ír. Augusztusban szinte biztos, hogy nem kapják meg esedékes prémiumukat az adóhivatal dolgozói, akiknek 99 százaléka egyetért abban, hogy a szakszervezetnek lépnie kell.

A Pénzügyminisztériumnak ugyanis az a törekvése, hogy elvenné, vagy csökkentené a hivatalnokok jutalmát. Az érdekképviselet ma dönt a lehetséges bércsökkentés miatti válaszlépésről. Õsszel még akár sztrájkba is léphet az adóhivatal.

Mesterségesen szaporítják őshonos halainkat - írja a Népszabadság. A világon először magyar kutatók szaporíthatják nagy mennyiségben a fokozottan védett lápi pócot. Ezen kívül más ritka vagy ritkuló halfajaink, így a védett réti csík, továbbá például a horgászati célra is hasznosítható széles kárász, nyurga ponty és a sügér hazai viszonyok közötti szaporításának módszereit is kidolgozták és alkalmazzák a gödöllői Szent István Egyetem kutatói.

Az index.hu információi szerint élőben látható majd a Holdra szállás. A 40 évvel ezelőtti eseményt virtuális, élő adással ünnepli az amerikai elnöki könyvtár projektje, de az magyar weboldalon is követhető lesz majd. Csütörtökön lesz 40 éve, hogy az Apollo 11 elindult legendás útjára. Négy nappal később Neil Armstrong a Hold felszínére lépett. Az évforduló megünneplésére sokfelé készülnek, többek között ilyen weboldalakkal, ahol valós időben modellezik az expedíciót.

A Világgazdaság szerint padlót fogott az autópiac. A válság hatására világszerte, így hazánkban is zuhant a kereslet az új autók iránt, a visszaesés pedig átrendezte a piacot. A forgalomba-helyezési adatok alapján készült összesítés szerint, míg a tavalyi év első félévében 81995 autó kapott hazánkban rendszámot, az idén csupán 39429. Kishaszon-gépjárművekből 42 százalékkal kelt el kevesebb, összesen 6248. A 3,5 tonnánál nagyobbakból pedig csupán 465 kapott rendszámot, ez 55 százalékos visszaesést mutat. A Magyar Gépjármű-importőrök Egyesületének elnöke szerint katasztrofális ez az év. Győző Gábor elmondta: a számok megerősítik az egyesület március óta hangoztatott prognózisát, mely szerint az idén csupán 80-85000 új személygépkocsi találhat gazdára a tavalyi 158600, és a 2007-es 177000 után.

A Napi Gazdaság a befizetetlen csekkekről ír. Az energiaszolgáltatók most érzékelik a válság hatását, a csökkenő energiafogyasztás mellett nő a szolgáltatók kintlévősége. A fogyasztók fizetési hajlandósága soha nem látott mértékben csökkent. Az ELMÜ-ÉMÁSZ kétmillió lakossági fogyasztójából eddig néhány esetben kellett a tartozás miatt tartósan kikapcsolni a szolgáltatást. A cégcsoport behajthatatlannak tűnő kintlévősége néhány milliárd forint. A Főgáz területén a tavaly júniusi adatokhoz képest megduplázódott a nem fizető lakossági fogyasztók száma, az ipari felhasználók körében pedig 30-40 százalékkal növekedett ez az arány. Az érintettek körülbelül fele a kikapcsolást követő napokban kifizeti tartozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×