eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla

Veres János mégse lesz uniós biztos?

Veres János pénzügyminiszter helyett Iván Gábor külügyi szakállamtitkár lehet az új magyar uniós biztos - értesült a Magyar Nemzet szocialista forrásból.

A napilap szerint Iván Gábor Bajnai Gordon "bizalmi embere", csoporttársak voltak a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A szakállamtitkár több mint egy évtizede foglalkozik európai ügyekkel a közigazgatásban - írta a Magyar Nemzet.

Az újság úgy tudja: Bajnai Gordon miniszterelnök arról is döntött, hogy Iván Gábor helyére Kiss Tibor uniós nagykövet kerülne a Külügyminisztériumban, míg a külképviseleti posztra Szűcs Pétert, a távozó Kovács László biztos jelenlegi kabinetfőnökét neveznék ki.

A múlt héten Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője azt javasolta, hogy ne a politikai kapcsolatok alapján, hanem érdemek szerint döntsön arról Bajnai Gordon miniszterelnök, hogy ki legyen Magyarország következő biztosa az Európai Bizottságban.

A Horn-kormány pénzügyminisztere szerint szégyen lenne az országnak, ha olyan képvelője lenne az Európai Bizottságban, aki sem nyelveket nem beszél, sem a szakmájához nem ért.
Bokros Lajos feltehetően a Gyurcsány-kormány pénzügyminiszterére, Veres Jánosra utalt, aki korábban a Magyar televízió egyik reggeli műsorában azt mondta, hogy "egyike azoknak, akiknek a neve szóba került a jelöléssel kapcsolatos beszélgetéseken".

Korábban a sajtóban felmerült, hogy Szili Katalin is szívesen lenne bizottsági tag. A házelnök az MSZP legutóbbi kongresszusán jelentette be, hogy lemond posztjáról. A politikus ezt hivatalosan azzal indokolta, hogy országos választási bizottság tagjaként az MSZP kampányában kíván dolgozni, de szocialista politikusok szerint az uniós biztosi tisztséget örömmel vállalná.

Szollár Domokos kormányszóvivő Veres János jelölésével kapcsolatban azt mondta: a Bajnai-kormány alapvetően feladatokat határoz meg, és ehhez keres embert. Hozzátette, ez így lesz ebben az esetben is. "Minden ezzel kapcsolatos hír önérdek érvényesítése vagy találgatás" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×