INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tölgyessy: Az SZDSZ rettenetes bajban van

Infostart / InfoRádió
Az SZDSZ mindig tudott szépeket és nagyokat mondani, de most már nem nagyon van idő tettekre, a párt nagy bajban van - mondta Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádióban.

Az SZDSZ rettenetes bajban van, főleg a hit veszett ki, nemcsak az SZDSZ politikusaiból, hanem a közönségükből is, hogy az SZDSZ-t át lehet segíteni az öt százalékon. A hétvégi tanácskozáson csekély volt a valóságos tét - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint a régi nagyok közül Fodor Gáborék jobbára kihúzódtak a pártból, egy-egy nyilatkozat körülöttük szinte sejtette, hogy egy új párt alakítását fontolgatják, most pedig egyikük-másikuk le is mond majd a parlamenti mandátumáról.

Kóka János, és a régi nagyok másik fele ott ül a frakcióban, és megszavazta a kormány összes előterjesztését, de minden mozdulatukon látszik, hogy nem hisznek az SZDSZ jövőjében, és ódzkodtak is minden felelősségvállalástól - vélte a politológus az MR1 Kossuth Rádió műsorában, hozzátéve: Kuncze Gábor, a párt legklasszikusabb képviselője ott sem volt ezen a küldöttgyűlésen a hírek szerint, Demszky Gábor pedig láthatóan szeretné, ha valami maradna az SZDSZ-ből, ha más nem, akkor egy kis budapesti párt. Budapesten az SZDSZ nem esélytelen arra, hogy átlépje az öt százalékot - ennyi a mozgástér - fogalmazott.

Tettek helyett a szavak maradnak

Retkes Attila jóhiszemű, erőteljes beszédet mondott, végigvette az SZDSZ összes hibáját, szinte a kezdetektől. A klasszikus hibasorozatokért bocsánatot is kért. Nagy hatású beszéd volt, csak közhelyszerűen lehetne mondani, hogy mik lesznek a tettek - folytatta Tölgyessy Péter. Az SZDSZ mindig tudott szépeket és nagyokat mondani, de nem nagyon van már idő a tettekre - tette hozzá az elemző, aki szerint egyetlen valódi döntés van még e ciklusban, az pedig a költségvetési szavazás.

Az elemző szerint előre lehetett volna hozni a választást szeptemberre, esetleg októberre, de utána már nem sok értelme van az egésznek. A kormány elballag a költségvetésig, és valamikor novemberben, december elején azt mondja Retkes Attila az SZDSZ-szel, hogy nem szavazza meg a költségvetést. Ennél szörnyűbbet nehéz elképzelni - fogalmazott Tölgyessy. Ez azt jelenti a baloldal számára, hogy költségvetés nélkül megy bele az ország a következő évbe. A politológus szerint az SZDSZ nem vállalná fel ennek a felelősségét. Igazán tettek már nem várnak az SZDSZ-re. A szavak maradnak. Nehéz elhinni, hogy át tudják fordítani pusztán a szavak erejével az SZDSZ-t öt százalék fölé.

Már bejelentkeztek az SZDSZ szavazóira

Retkes Attila bocsánatot kért, de azt mondta, minden jót, ami az ország üdvét szolgálja, azt támogatja. Kóka János is ezt szokta mondani. Nem hiszi - tette hozzá Tölgyessy Péter-, hogy az SZDSZ ebben fordulatot tudna csinálni, már csak azért sem, mert nincs mire fordulatot csinálni.

A költségvetési szavazás nem olyan, ahol ezt szerencsésen meg lehet tenni. Ami még tét hátravan, az a történet vége, amely lehet, hogy rettenetes lesz. Közel van az SZDSZ ahhoz, hogy kisgazda irányba menjen  el, és leszakad a frakció a pártról. Ez meglehetősen szánalmas és otromba vége lenne egy húsz éves pártnak - vélekedett a politológus, aki szerint azért is látszik a vég, mert már bejelentkezett az SZDSZ szavazóira a többi párt.

Tölgyessy Péter úgy látja: nehéz változtatnia az SZDSZ-nek, és pusztán a szavak által bajosan lehet ezt megtenni. Az új testület többsége vidéki emberekből áll, és az országos politikában alig ismert szereplők.Álságos helyzet

A húsz éves történet vezetett ide Tölgyessy Péter szerint, de közvetlenül, amivel érdemes foglalkozni, az az utolsó egy év. Az SZDSZ felmondta a koalíciót, de egy másodpercre sem gondolta végig annak a következményeit. Egy apróságba nem gondolt bele: az SZDSZ nincs bent a koalícióban, de akkor ki szavazza meg azt a sok mindent, ami akkor még a majdnem két évben hátra volt? - tette fel a kérdést a politológus. Több mint tízezer szavazás volt a házban, ezt részben az MDF és zömmel az SZDSZ szavazta meg.

Egy álságos helyzetbe került az SZDSZ: nem volt benne a kormányban, aztán valójában bent volt, mert állandóan szavazott. Fodor Gábor megpróbált ebből kitörni - vélte a politológus, aki úgy fogalmazott: a korábbi pártelnök elmondta, ha Gyurcsány nem lesz olyan rendes, akkor jöjjön szakértői kormány, és ha az se lesz, akkor előrehozott választás.

Utólag kiderült, hogy a baloldali értelmiség legnagyobbjai sem igazán fogadják el a parlamenti váltógazdaságot, azt, hogy hol a bal-, hol pedig a jobboldal kormányoz. - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint visszaterelték Fodor Gábort Gyurcsány Ferenc mellé csak azért, hogy nehogy idő előtt jöjjön a Fidesz.

Fodor Gábornak két választása maradt: a szánalmas pártszakadás, és ő lesz az, aki eltemeti az SZDSZ-t, vagy beáll a sorba és elfogadja Gyurcsány Ferencet. Később Gyurcsány Ferenc egész más okból, nem az SZDSZ miatt bukott meg és távozott a politikából. Azt lehet mondani, hogy régi dolgok jöttek elő, és az is egészen világos, hogy már Kuncze Gábor távozásakor is nagy bajban volt az SZDSZ - jelentette ki a politológus.

Az SZDSZ és a baloldal kudarcsorozata

1998-ban érte az SZDSZ-t egy óriási tragédia. Azok a szavazók, akik még 90-ben és 94-ben a rendszerváltás vezető pártjára voksoltak, kétharmad részt otthagyták az SZDSZ-t és átmentek a Fideszhez. Az SZDSZ megroppant és ekkor lett kis párt. Kis pártként tovább folytatta azt a politikát, hogy a jobboldal nem lehet jó. Mindent el kell követni azért, hogy Orbán Viktor ne kerüljön hatalomra, és ezért támogatták a Megyessy-kormány osztogatását és reformképtelenségét, közben pedig állandóan nagyszabású, mindent felforgató reformokról beszéltek - közölte Tölgyessy. Az SZDSZ ezzel teljesen egyértelműen része lett a baloldal nyolcévi kudarcsorozatának.

Az SZDSZ nem teheti jobbá Magyarországot

Az SZDSZ-hez rengeteg emberi vágy, remény kötődött, különösen az első időszakban. Sokan gondolták azt, hogy az SZDSZ az a párt, amely jobbá teheti Magyarországot - vélte a politológus, aki szerint mára világos, hogy ez a remény nem teljesült. Ezen az SZDSZ-hagyományon nem sok folytatni való van, a párt klasszikus kelet-európai értelmiségi hagyománynak volt a folytatása, az elviselhetetlen valósággal szemben egy értelmiségi konstrukción keresztül akart megváltást ígérni. Ez nem folytatható hagyomány - közölte Tölgyessy.

Ugyanakkor van egy alapvető hagyománya a pártszerkezetnek: a nyugatos polgári pólusnak nincs Magyarországon saját pártja. Van pártja a kádári világnak, a szocialisták képében, van pártja a hagyományos jobboldalnak, először az MDF és most a Fidesz képében, viszont nincs olyan párt, mint amely például Szlovéniát hosszú évekig vezette az elmúlt húsz évben, vagy olyan, mint Lengyelországban Tusk pártja.

Az SZDSZ hibás politizálása miatt elveszett ennek a polgári középnek az önálló pólusképző ereje, és ez máig nincs meg. A mostani helyzetet látva félő, hogy eztán sem lesz meg - közölte Tölgyessy Péter.


A címlapról ajánljuk