eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A pápa szerint a közjó álljon a gazdaság központjában

A pápa szerint, miután az egyes államok önállóan nem képesek sem a válság leküzdésére, sem a globalizáció folyamatának szociális alapú alakítására, szükség van az ENSZ reformja mellett a nemzetközi gazdasági és pénzügyi rendszer egységes alakítására is. XVI. Benedek múlt héten adta ki első társadalmi enciklikáját, amiről Baritz Laura Sarolta közgazdász, domonkos rendi szerzetes az InfoRádiónak azt mondta: a dokumentumban a katolikus egyházfő háromlábú gazdaságról beszél, az állam, a piac és a civil szervezetek együttműködéséről.

A nagy nemzetközi gazdasági, pénzügyi és politikai szervezetek reformját szorgalmazza XVI. Benedek a múlt héten kiadott, első társadalmi enciklikájában, a globális közjó megvalósulásában bízva - mondta az InfoRádiónak Baritz Laura Sarolta közgazdász, domonkos rendi szerzetes.

A pápa szerint e szervezetekben az emberek javát szolgáló reformokra van szükség a szubszidiaritás, a kisegítés elvének alapján. Ennek lényege, hogy a helyi szervezeteknek nagyobb döntési joguk van, a felsőbb szint pedig csak akkor avatkozik be, ha a segítségét kérik - magyarázta a gazdasági szakértő.

Baritz Laura Sarolta szerint enciklikájában XVI. Benedek az emberre összpontosít: az embernek kell megváltoznia, morális tartást felvennie, erre kell építeni. Sőt, ezen túl a pápa azt mondja, hogy a szeretetnek kellene érvényesülnie az emberi kapcsolatokban - fejtegette.

A pénzügyi válsággal kapcsolatban XVI. Benedek a tranzakciók etikusságát és az üzleti szándék tisztaságát hangsúlyozza. A pápa háromlábú gazdaság képét vázolja fel: az elsőt az állam, a másodikat a piac, a harmadikat a civil szervezetek jelentik - közölte a domonkos rendi szerzetes.

Enciklikájában a pápa a szeretet fontosságára helyezi a hangsúlyt, mer a bioetikáról, biotechnológiáról, az élet védelméről beszélni. A dokumentumban többször megfogalmazza, hogy a válság kirobbanásában komoly szerepet játszott a profitorientált, növekedéscentrikus gazdasági élet. A hangsúlyok effajta megfogalmazása jelenti az újszerűt a dokumentumban - fűzte hozzá Baritz Laura Sarolta.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×