eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szili Katalin utódja "Katona Béla lesz, vagy valaki más"

Már július végén eldőlhet, hogy ki váltja a házelnöki székben Szili Katalint. Az Országgyűlés szocialista elnöke szombaton jelentette be, hogy szeptemberben lemond a posztjáról, mert tisztség nélkül a baloldal megújításáért szeretne dolgozni. Utódja Katona Béla vagy Mandur László lehet.

Legkésőbb jövő tavasszal országgyűlési választások lesznek Magyarországon, így legjobb esetben is csak mindössze fél évig lehet házelnök Szili Katalin utódja. Az Országgyűlés elnöke az MSZP szombati kongresszusán bejelentette, az őszi ülésszak szeptember 14-i nyitányán lemond a posztjáról.

Szili Katalin nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, sőt, a szocialista párt irányítására létrejött országos választási bizottságban sem vállal tisztséget. Csak abban akar segíteni, hogy megújuljon a baloldal.

"Nem posztban gondolkozom. Abban szerettem volna példát mutatni, hogy nem a poszt a lényeg, hanem a baloldal talpra állítása" - jelentette ki.

Szili Katalin azt mondta, hogy a baloldalt és a majdani választási programot szeretné népszerűsíteni a választók körében.

Az Országgyűlés elnöki posztjára a szocialista párt parlamenti frakciója tehet javaslatot. MSZP-s információk szerint Katona Béla egykori titokminiszter, jelenlegi frakcióvezető-helyettes, illetve Mandur László parlamenti alelnök neve is felvetődött.

Egyszer már felmerült

Katona Béla jelölésének esélyét erősíti, hogy a pécsi polgármester-választás idején is felvetődött a neve, mint aki házelnök lehet, ha Szili Katalint megválasztják. Sőt, Katona Béla állítólag találkozott Bajnai Gordonnal, amikor a miniszterelnök áprilisban sorban tárgyalt a miniszterekkel. Információink szerint egy esetleges házelnöki jelölés volt a téma akkor is.

Az InfoRádió megkereste Katona Bélát, aki nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott, hogy szeptemberben lesz frakcióülésük, amelyen döntenek a jelöltről. Azt sem kívánta megerősíteni, hogy vállalná-e a tisztséget, hiszen, mint mondta, nincs értelme erről beszélni addig, amíg nincs jelölés.

Göndör István frakcióvezető-helyettes minapi nyilatkozata is sokat sejtet. A politikus a Független Hírügynökségnek azt mondta, legkorábban a július 28-i frakcióülésen dönthetnek Szili Katalin utódjáról, aki "Katona Béla lesz, vagy valaki más"!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×