eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma

Székely Tamás: Nem szervezték órákig a baji férfi kórházba szállítását

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint senki nem hibázott a baji férfi ellátása kapcsán. Csütörtökön több orgánum közölte, hogy szerdán órákon át szervezték egy - a Komárom-Esztergom megyei Baj községben targonca alá szorult - férfi kórházba szállítását, mert több kórház nem akarta fogadni a halálos sérüléseket szenvedett munkást. A tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: július elseje óta összehasonlíthatóak a mesterséges megtermékenyítést végző centrumok eredményei.

Senki nem hibázott a baji beteg ellátása kapcsán, amire a sérültet kiemelték a rá borult targonca alól, a légi mentők már tudták, hogy az egyesített Szent László és Szent István Kórház Merényi úti traumatológiájára viszik - mondta az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A férfit szerda este érte baleset a Komárom-Esztergom megyei Baj községben. A Népszabadságnak a Túri Péter, a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. vezetője csütörtök reggel arról számolt be, hogy az Országos Mentőszolgálat vezető főorvosa alig tudott ellátóhelyet szerezni a sérültnek: hat intézményt tárcsáztak, amelyek közül öt - különböző indokokkal - elutasította a súlyos állapotú páciens fogadását.

Az ÁNTSZ csütörtökön cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint órákon át kellett szervezni az "élettel öszeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett" férfi kórházba szállítását. Mint írták, a sérültet azért nem lehetett a területileg illetékes intézménybe - a tatabányai kórházba - szállítani, mert az nem tudott a beteg számára megfelelő, "definitív ellátást" biztosítani. Ugyanerről számolt be az egészségügyi tárca vezetője is.

Székely Tamás arról is beszélt: amióta egészségüggyel foglalkozik, összesen három olyan baleset - a Boráros téri HÉV-baleset, illetve két vonatszerencsétlenség - történt Magyarországon, amikor a sérültek ellátása "viszonylag komoly problémát jelentett". Az ügyeleti rendszer felépítése normál esetben elegendő, extrén esetben pedig a Központi Ágynyilvántartó dönt arról, mely intézményekbe szállítsák a pácienseket - tette hozzá.

Statisztika készül a lombikbébi-programokról

Július elseje óta összehasonlíthatóak a mesterséges megtermékenyítést végző centrumok eredményei, ezeket a www.emki.hu internetes oldalon böngészhetik át az érdeklődők - tájékoztatta az InfoRádiót az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta: a központok kötelesek jelentést tenni arról, hogy milyen életkorú hölgyeknél milyen beavatkozásokat végeztek, hányszor sikerült a megtermékenyítés, és ezekből hány gyermek született.

A tárcavezető hangsúlyozta: a minősítés alapjául szolgáló indikátorok körét folyamatosan bővítik majd; az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző központok jelenleg tíz szempont szerint csoportosítják az adataikat.

Székely Tamás bízik a kollégáiban. A miniszter szerint, amíg e statisztikák nem a mesterséges megtermékenyítés iránt ugyanolyan fogékonyságú nők adatain alapulnak, addig Hippokratészi eskü visszatartja a centrumok munkatársait attól, hogy fogékonyságuk szerint szűrjék a hozzájuk jelentkezőket, ezzel jobb eredményeket produkálva.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×