eur:
400.25
usd:
366.87
bux:
74592.77
2024. október 15. kedd Teréz

Orbán: Az EP-választás sikere történelmi lehetőséget jelent

A Népszabadság azt írja, megszűnt az MSZP-t vezető hármas, a trojka, a Lendvai Ildikó pártelnök, illetve Kiss Péter és Szekeres Imre alkotta testület. A Magyar Nemzetben megjelent írásában Orbán Viktor a rendszerváltáshoz hasonlította a mai politikai helyzetet.

Lendvai Ildikó kérésére, elnökké választásakor szerveződött meg a hármas, de ténykedésének kevés jelét lehetett tapasztalni. Most azzal vonulnak vissza, hogy megalakult a párt országos választási bizottsága, amely automatikusan felülír minden más testületet, így a nem formalizált hármast is. Különösen abban a tekintetben, hogy a bizottság létrejötte mozgásteret teremt a párt belső küzdelmeinek is - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet arra hívja fel a figyelmet, hogy akár hatszoros lehet az árkülönbség két gyermektábor között, attól függően, hogy azt az ország melyik részén tartják, és milyen programok színesítik. A lap szerint a gyermektársadalom kettészakadt: a tehetősebb családok csemetéi meg tudják fizetni a tehetséggondozó vagy élménytáborokat, a szegényebbeknek pedig marad a napközis tábor, ahonnan esténként mindenki hazabuszozhat.

A rendszerváltás előtti időszakhoz hasonlította Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a mai magyar politikai helyzetet. A párt vezetője a Magyar Nemzetben azt írta, úgy tűnik, hogy a választások után politikai kényszer-koalíció nélkül kormányozhatnak majd.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt 23. kongresszusa alkalmából egy egészoldalas cikket írt a Magyar Nemzetbe. A rendszerváltás időszakára visszaemlékezve azt írta, mint minden fiatalban Petőfi óta, benne is ott élt, űzte és feszítette a szabadság, a szabad Magyarország eszménye. Akkor többekben élt ez az ideál, és sokan közülük még mindig tagjai a Fidesznek. Orbán Viktor azt írja, újra velük, bennük van a szabad Magyarország eszménye, amelyet most győzelemre akarnak vinni.

A pártelnök szerint az európai parlamenti választásokon elért siker történelmi lehetőséget jelent arra, hogy a húsz évvel ezelőtti elképzeléseket a felszabadított magyarok országáról megvalósíthassák. Hozzáteszi, azért is történelmi lehetőség, mert most úgy tűnik, hogy politikai kényszerkoalíció nélkül, az emberekkel összefogva kormányozhatnak majd.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint átalakult Magyarország politikai térképe. Van egy nagy kormányképes erő, majd két közepes, a második helyért küzdő párt, és végül néhány, a bejutásért küzdő kicsi.

Orbán Viktor biztos abban, hogy mint minden nagy változás előtt, a hatalom most is készít egy tervet arra, hogy hogyan lehetne megakadályozni a megújulást. Azt írja, bármennyire meggyengültek, hiba lenne alábecsülni a Gyurcsány-Bajnai korszak túlélési képességeit és technikáit. Szerinte a jelenlegi vezetés már nem a választásokra koncentrál, hanem arra, hogy mindenhová befészkelje magát a túlélés, vagyis a politikai és gazdasági befolyás átmentése és a visszatérés reményében.

A pártelnök figyelmeztet arra, hogy a küzdelem még nem ért véget, nem lehet hátradőlni. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai korszak maradék erejét bevetve folytatja hadjáratát a Fidesz ellen, a magyar emberek eszményei és tervei ellen, mert abban az MSZP már nem szerepel. Azt írja, az utolsó, nagy küzdelem tétje az, hogy válaszokat találjanak a kormány sötét ügyeivel kapcsolatban, és hogy kiderüljön, mindezeknek lesz-e következménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×