eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tulassay: A magyar orvosképzést jobban elismerik külföldön, mint itthon

Akár másfél-kétmilliárd forintos hiánya is lehet az év végére a Semmelweis Egyetemnek a betegellátás alulfinanszírozottsága miatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény rektora. Tulassay Tivadar beszélt arról is, hogy a hazai orvosképzést külföldön sokkal inkább megbecsülik, mint Magyarországon.

Most még jól áll a Semmelweis Egyetem, az intézménynek az elmúlt fél évben néhány 10 millió forintos kifizetetlen számlája volt - közölte az InfoRádióval Tulassay Tivadar. A rektor kifejtette: a tavalyi évet azért tudták óriási adósság nélkül zárni, mert az oktatási tárca akkor nem vont el pénzt, míg az egészségügyi tárca az elvégzett, de előzetesen ki nem fizetett teljesítményeket honorálta, és a maradványt az egyetemek és a megyei súlyponti kórházak között osztotta el.

Tulassay Tivadar elmondta: az idei évet bizonytalansággal tervezték meg, mert nem lehetett tudni, hogy lesz-e kasszamaradvány. Kiosztották azokat a kereteket, amelyek az elmúlt évek alapján az intézménybe érkező betegek ellátásához szükségesek, és fedezet nélküli keretkiosztás is történt, abban a reményben, hogy marad a tárcánál pénz, amit újra elosztanak - emelte ki.

A jelenlegi betegellátási finanszírozási rendszer azonban havonta 300 millió forintos bevételkiesés okoz a Semmelweis Egyetemnek, így a hiány év végére eléri a 1,5-2 milliárd forintot - hangsúlyozta a rektor. A rendszer lényege, hogy a kórházak jelentett teljesítményének 70 százalékát emeltebb áron kifizeti az OEP, a fennmaradó 30 százalék esetében a pénzt az összes kórház között az esetszámok alapján osztják szét.

Tulassay Tivadar szólt arról is, részben jó volt az intézménynek a gyenge forint, mert az idegennyelvű oktatás miatt devizában befizetett összeget nagyobb értékben tudták átváltani, másrészt viszont nem, hiszen az oktatási és betegellátási eszközöket csak emelt áron tudták beszerezni a világpiacról.

A rektor szerint a külföldről Magyarországra érkező egyetemistákat nem befolyásolta a válság, a német jelentkezők száma már ezer felett van. A magyarországi orvosképzést jobban elismerik külföldön, mint itthon - hangsúlyozta.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×