eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sólyom: A politikai csatákból ki kell hagyni az igazságszolgáltatást

A politikai csatákból teljesen ki kell hagyni az igazságszolgáltatást - figyelmeztetett Sólyom László köztársasági elnök az ügyészség napja alkalmából tartott keddi ünnepségen, az igazságügyi palotában.

Vissza kell utasítani a pártatlanság és függetlenség megkérdőjelezését, származzon az bármilyen oldalról és szándékból - mondta Sólyom László köztársasági elnök az ügyészség napja alkalmából az igazságügyi palotában tartott beszédében. Hozzátette: ma ugyanis kétségbe vonják az ügyészség pártatlanságát.

Az államfő emlékeztetett: idén márciusban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosan kétségbe vonta a bíróságok és az ügyészség pártatlanságát, miközben nem tudott példát hozni arra, hogy bármely döntés jogilag kifogásolható lett volna.

Sólyom László kitért arra is, hogy a korábbi miniszterelnök azóta már távozott posztjáról, az ügyészség elleni támadások azonban folytatódtak. A politikusok ellen indult eljárások kapcsán az érintettek az eljárás megindulása miatt a nyilvánosság előtt politikai részrehajlásról beszélnek, és a parlamentben újra mind gyakrabban interpellálják a legfőbb ügyészt konkrét ügyek kapcsán, válaszát pedig nem fogadják el - fejtette ki.

Az államfő szerint szintén veszélyezteti az ügyészség pártatlanságába vetett bizalmat, ha politikai csatákban egy ellenzéki párt ügyészi eljárásokat és bírói ítéleteket helyez kilátásba hatalomra kerülése esetén, holott az ügyészségnek bűncselekmény gyanúja esetén nyilvánvaló kötelessége eljárni, attól teljesen függetlenül, ki van hatalmon.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: a politikai csatákból teljesen ki kell hagyni az igazságszolgáltatást. Sólyom László szerint a mai politikai kultúrában és körülmények között az ügyészségnek elsőrendű feladata - és alapvető érdeke -, hogy pártatlanságát minden szempont figyelembevételével, körültekintően vigyázza, emellett annak is igyekezzen elejét venni, hogy bármilyen befolyást lehessen belemagyarázni eljárásába. Ezért nagyon fontos a kommunikáció, a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása általában, de különösen a nagyobb érdeklődést kiváltó ügyekben - tette hozzá az államfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×