eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Baráth Etele felfüggesztette párttagságát, de az MSZP-frakcióból nem lép ki

Bár felfüggesztette párttagságát, a szocialista frakciónak azért tagja marad, és teljesíteni fogja képviselői kötelezettségét is Baráth Etele. Erről a szocialista politikus hétfőn beszélt az MTI-nek - megerősítve a Népszabadság Online értesítését.

Mint közölte: döntését már csaknem három hete bejelentette a párt vezetőinek, s e bejelentésnek volt két lényeges eleme. Egyrészt az, hogy a baloldaltól nem kíván eltávolodni, másrészt az, hogy teljesíti képviselői kötelezettségét.

Ez utóbbi kapcsán azt mondta, egyetért a válságkezelés lépéseivel, azok szükségességével is, és egyetért az eddig meghozott döntésekkel is. Így a kormányt a jövőben is támogatni kívánja - hangoztatta.

Ugyanakkor közölte, nem valami ellen, hanem valamiért kívánt cselekedni.

Döntése hátteréről Baráth Etele azt mondta: egyrészt az elmúlt években saját konszenzuskereső, szociáldemokrata ihletésű felfogása és a párt elvi politikája eltávolodott egymástól.

Hozzátette: nem értett egyet az MSZP személyzeti politikájával sem. Mint mondta, az EP-lista és a budapesti lista összeállítására gondol - amelyek alapján úgy értékelte, a pártnak már nincs szüksége munkájára.

Stratégiai tervezés és napi válságkezelés

Döntésének másik indoka az volt - mondta -, hogy megpróbált egy szociáldemokrata fórumot, egy erős baloldali középerőt létrehozni párton belül, ám ehhez nem kapott támogatást.

A legfontosabbnak ugyanakkor a harmadik indokot tartotta Baráth Etele, melyet a Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán fogalmazott meg: nevezetesen a fejlesztés stratégiai tervezésének problémáit. Mint mondta, a stratégiai tervezés szembekerült a napi válságkezeléssel. A politikus szerint az utóbbi időben eltűnt a stratégiai gondolkodás.

A mostani gyakorlat és saját elképzelése között így ellentmondás alakult ki - szögezte le.

Az MSZP honlapján található életrajz szerint Baráth Etele 1994-től országgyűlési képviselő. 1994-1998 között a parlament környezetvédelmi bizottságának az elnöke. 1998 júniusától 2001 januárjáig az Országgyűlés területfejlesztési bizottságának alelnöke, az EU albizottság elnöke.

2001. január 1-től a 2002-es választásokig az MSZP képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese. 2002 májusától a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkára. Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterként felügyelte a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és az Európai Ügyek Hivatalának munkáját is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×