eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarországon az új vírus - "Nincs ok újabb intézkedések bevezetésére"

Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust - mondta az InfoRádiónak Székely Tamás egészségügyi miniszter. A fertőzött brazil állampolgár néhány napja érkezett New Yorkból Budapestre, és időközben meggyógyult. A tárcavezető hangsúlyozta: nincs szükség újabb intézkedésre, és jelenleg keresik azokat, akik érintkeztek a férfival.

Egy Egyesült Államokban élő brazil állampolgár szervezetében mutatták ki először Magyarországon az új típusú influenzavírust. Az egészségügyi miniszter az InfoRádiónak elmondta: a férfi New Yorkból érkezett Budapestre négy nappal ezelőtt. Amikor leszállt a gépről még semmiféle panasza nem volt, később azonban belázasodott, és orvoshoz fordult.

Felmerült, hogy az áprilisban Mexikóban felbukkanó és a világban már mintegy száz halálos áldozatot szedő új típusú influenzavírussal fertőződött meg, ám a váladékkenet vizsgálata negatív lett.

Székely Tamás elmondta: a mintát elvitték az Országos Epidemiológiai Központba is, ahol azonban kimutatták a H1N1 vírust. Hangsúlyozta: a férfi már panasz- és tünetmentes, így nem fertőz, de az ÁNTSZ felkutatja azokat az embereket, akik érintkeztek vele.

Ha a kontaktszemélyek belázasodtak, akkor mintát kell venni tőlük, hogy a szakemberek kiderítsék, az új típusú vírusról van-e szó. A hőemelkedés, a láz, a légúti tünetek, és a végtagfájdalom is utalhat az új típusú influenzafertőzésre - mondta a tárcavezető, aki hangsúlyozta: nincs ok az eddigieken kívül újabb intézkedések bevezetésére.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×