eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szilvásy Györgyöt gyanusítotti kihallgatásra idézték be

A kormány újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök. 18-20 nagykövetséget és konzulátust zárna be Magyarország - jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter. Az idén és jövőre sem emelkedik a családi pótlék összege - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol - közölte a miniszterelnök. Bajnai Gordon bejelentette: még az első félévben kialakítanának egy közérdekvédelmi bejelentési rendszert, és újra kezdeményezik a pártfinanszírozás átalakítását.

18-20 nagykövetséget és konzulátust zárna be Magyarország - közölte a külügyminiszter. Balázs Péter azt mondta, hogy terveik szerint mintegy 100 diplomáciai képviselete maradna az országnak. Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa szerint átgondolatlan a külügyminisztériumi megszorító csomag, amely minimális megtakarítást jelent, de komoly politikai kárt okoz.

Közös bizottságot hozott létre a Fidesz és a németországi Kereszténydemokrata Unió az offshore-cégek és az adóparadicsomokba menekített jövedelmek hatékony ellenőrzése érdekében. Erről a legnagyobb magyarországi ellenzéki párt elnöke számolt be az Inforádióban, miután Berlinben tárgyalt Angela Merkel kancellárral, a CDU vezetőjével. Orbán Viktor hangsúlyozta: a testület kidolgoz majd egy stratégiát az adóelkerülés mértékének áttekintésére és az érintett cégek felügyeletének megteremtésére. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: kétkedve fogadták a magyar kormány tervezett lépéseit, mert - mint mondta - a jegybankelnök, a kormányfő és a pénzügyminiszter is offshore-cégekbe menti ki vagyonát, és ezzel kivonja az adózás alól. Orbán Viktor szólt arról is, hogy megállapodott Angela Merkellel egy olyan munkabizottság létrehozásáról is, amely a kutatásfejlesztés és a magas technológiák Magyarországra telepítését segíti elő.

Az idén és jövőre sem emelkedik a családi pótlék összege - közölte a szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Herczog László elmondta: a családtámogatási rendszer átalakításának célja a foglalkoztatás növelése és nem a költségvetési megtakarítás. Hozzátette: a gyes átalakításának valódi hatása 2013-2014-ben jelentkezik először, és 15 milliárd forintos megtakarítást jelent; a családi pótlék rendszerének módosításával pedig egy év alatt 8 milliárddal csökken a költségvetés kiadása. A Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője úgy reagált: nem a családok miatt került válságba Magyarország. Soltész Miklós szerint Fidesz célja az, hogy amint a gazdasági növekedés üteme lehetővé teszi, az 1998 és 2002 közötti rendszerhez hasonló családtámogatást vezessen be.

Támogatta a Felsőoktatási Kerekasztal a hallgató összlétszám megtartását. A testület ülése után elhangzott: jövőre is 56 ezer diákot vennének fel államilag támogatott helyekre az egyetemek és főiskolák.

A KDNP szerint jelentősen romlana a magyar oktatási rendszer, ha a parlament elfogadná a szabad demokrata Magyar Bálint és Sándor Klára által benyújtott közoktatási törvénymódosítási javaslatot. Hoffmann Rózsa, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a liberálisok által megszüntetni kívánt nyolcosztályos gimnáziumok az elmúlt húsz évben igazolták létjogosultságukat.

Befejeződtek a tavaszi érettségi írásbeli vizsgák - közölte az oktatási tárca. A tájékoztatás szerint a 16 nap alatt 136.334 diák írta meg dolgozatát, 1354 helyszínen; a vizsgákat semmi nem zavarta meg. Az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbelik időszaka a jövő héten, június 4-én kezdődik és 10-éig tart. A középszintű szóbeli vizsgákat június 15-dike és 26-dika között rendezik.

Malév Zrt. tulajdonosai májusig 10 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre - közölte Anatolij Ballo a Malév igazgatóságának elnöke, a Vnyesekonombank alelnöke. Hozzátette: a tervek szerint még június végéig elfogadják a három éves üzleti tervet, amely szerint a légitársaság az időszak végére nyereségessé válik.

Több bevételhez juthatna a költségvetés, ha a parlament elfogadná a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényjavaslatot - mondta a tervezet általános vitájában az előterjesztő Keller László. A szocialista politikus hangsúlyozta: a jogszabály a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulna.

Decemberre elkészül az Ügyfélkapu állampolgári beléptető és azonosító rendszer új verziója - hangzott el a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság budapesti konferenciáján. Dedinszky Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunkációs Államtitkárságának informatikai biztonsági felügyelője elmondta: a közigazgatás szolgáltatásaihoz elérést biztosító rendszer 2006 áprilisi elindítása óta több mint 28 millió tranzakciót hajtottak végre az ügyfelek és 47 millió dokumentumot továbbítottak.

A június 28-a után kiállított útleveleknek - másodlagos biometrikus adatként - már a tulajdonos ujjlenyomatát is tartalmaznia kell - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A régi útlevelek a lejáratukig érvényesek.

Júliustól a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt, akár már születésük után néhány héttel. A kormány a múlt héten fogadta el a személyi iratokat érintő változásokról szóló javaslatot illetve az annak bevezetéséhez szükséges rendeletmódosításokat.

Az MSZP vizsgálatot szorgalmaz az ügyészségnél arról, hogyan kerültek nyilvánosságra bizalmas információk egy folyamatban lévő ügyről - közölte a kormánypárt országos elnökségének tagja. Bárándy Gergely azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet című napilap reggel arról írt, gyanúsítotti idézést kézbesítettek a napokban Szilvásy Györgynek az UD Zrt. ügyével összefüggésben. A lap úgy tudja, a volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kihallgatása azzal a feljelentéssel állhat kapcsolatban, amelyet az UD Zrt. tett a cég egyik vezetője és Csányi Sándor közötti telefonbeszélgetés lehallgatása, illetve jogsértő kiszivárogtatása miatt. Sebes Péter, Szilvásy György ügyvédje elismerte, hogy ügyfelét beidézte az ügyészség gyanúsítotti kihallgatásra, de mint mondta azt nem közölték velük, hogy mi a kihallgatás tárgya.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×