eur:
388.48
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A közszolgálat hétköznapjai - szemelvények egy kormányszóvivő munkásságából

"Szakértő voltam, az is maradok, de tettem egy kitérőt a politika világába" - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán, amikor bejelentette: távozik posztjáról, és a jövőben a magánszférában tevékenykedik majd. A kormányszóvivő értelmezése a szakértői tevékenységről és a pártatlan közszolgálatról nyilván hosszas vita tárgya lesz majd. Az inforadio.hu a Kormányszóvivői Iroda "szakértői" közleményeiből szemezgetett.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karán, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen diplomázó Daróczi Dávid újságíróként kezdett dolgozni, a Népszava újságírója, majd a Magyar Hírlap, a köztévé és a Rádió C munkatársa volt. Mielőtt kormányszóvivő lett, Gyurcsány Ferenc szövegírójaként dolgozott.

Daróczi Dávid szóvivői munkáját sokszor bírálták az újságírók, hiszen rendszeresen különbséget tett az egyes médiumok között, politikai szimpátia alapján választotta ki, hogy az újságírók közül kinek ad tájékoztatást és kinek nem. Közleményei pedig gyakran emlékeztettek egy párt állásfoglalásaira, mintsem a kormány munkájáról hírt adó nyilatkozatokra.

2009. március 31.:

"A kemény, de gyógyhatású lépések a nagyobb bajtól óvják meg az országot - amikor a Fidesz továbbra is azzal szédíti az embereket, hogy fájdalom nélkül is lehet kezelni a mai bajokat, úgy viselkedik, mint a kuruzsló, aki hatástalan pirulákkal veri át a beteget, akit csak a
műtét tudna megmenteni. A Fidesz mindenkinek tetszeni akaró, de a felelősséget vállalni nem merő magatartása több mint 700 ezer család otthonát és több mint egymillió ember autóját, illetve több tízezer honfitársunk munkahelyét veszélyezteti, hiszen a kezeletlen válság őket közvetlenül fenyegeti."

2009. március 12.:


"A nemzetközi gazdasági válsággal mit sem törődve továbbra is kétkulacsos politikát folytat a Fidesz: mindig éppen azt mondja, amitől a legnagyobb népszerűséget várja magának, nem pedig azt, amivel a legtöbbet használhat az embereknek."

2009. március 10.:Ha hallgatott volna, bölcs maradt volna Németh Zsolt

Ha hallgatott volna, bölcs maradt volna Németh Zsolt címmel adott ki márciusban közleményt az iroda. Eszerint "a Fidesz képviselője bohócot csinált magából, hiszen amit követel, azt a kormány már teljesítette, még mielőtt ő megszólalt volna. Gyurcsány Ferenc Vlagymir Putyin miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján is nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarország elsősorban a Nabucco gázvezeték megépítését támogatja, de a több vezeték több biztonságot jelent. Épp ezért Magyarország számára az a legjobb, ha minél több forrásból, minél több útvonalon tudja beszerezni a szükséges gázt. A Magyar Fejlesztési Bank és a Gazprom közötti megállapodás bárki számára elérhető az interneten."

2009. március 10.:

Két héttel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondása előtt a Kormányszóvivői Iroda arról tájékoztatta a közvéleményt, "A költségvetési kiadások lefaragása és gyors intézkedések a válság hatásainak enyhítésére." című közleményében, hogy "a kormány 2009-ben is gyors és határozott lépésekkel reagált az egyre mélyülő világgazdasági válság kihívásaira. Az emberek, a családok és a vállalkozások védelmét szolgáló intézkedések mellett a kabinet az idei év során mintegy 280 milliárd forinttal csökkenti a 2009-es költségvetés kiadásait, hogy az egyre romló nemzetközi kilátások mellett is megőrizze a költségvetés egyensúlyi pályáját."

Ugyanezen a napon azt adta hírül az iroda, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei nem várnak újabb megszorításokat Magyarországtól.

2009. február 27.: A Fidesz a válság közepén is csak az áskálódásra fordítja minden energiáját

"Sajnálatos, hogy a Fidesz a válság közepén is csak az áskálódásra fordítja minden energiáját. Ezzel nem a kormánynak, hanem az országnak árt. Tavaly ősszel még azzal számoltak sokan, hogy a válság első hónapjaiban akár százezres elbocsátások is lehetnek. Egyetlen munkahely megszűnése is szörnyű, de kétségtelen, hogy a százezerhez képest az elmúlt hónapokban bejelentett, összesen mintegy huszonötezer munkahely megszűnése még mindig kevesebb annál, mint amit vártak."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×