eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem hogy időt veszítenénk, inkább nyernénk egy előrehozott választással?

Nem igaz, hogy egy előrehozott választással felálló új kormány ne tudná ugyanúgy idejében meghozni azokat a lépéseket, amelyeket Bajnai meg akar tenni - írja az Index. Az InfoRádió értesülése szerint azonban vannak további, még be nem jelentett, azonnali intézkedései is Bajnainak.

A több mint két hete tartó kormányválság alatt az SZDSZ mindvégig arra építette kommunikációját, hogy az előrehozott választásokkal az ország időt veszítene a válságkezelésben, ezért aztán jobb opció, ha inkább egy új személyt keresnek a kormány élére. Előre hozott választás esetén a parlament feloszlatásától számítva durván négy hónapnak kell eltelni ahhoz, hogy az új kormány első rendeleteit meghozza, és további másfél hónapnak, hogy amennyiben valamely változtatáshoz parlamenti felhatalmazás kell, akkor törvény is szülessen - írja az Index.

A Bajnai-csomag a ma ismert formájában kizárólag a kiadások kemény visszavágását sorolja fel. A pakk már idén is lefaragna bizonyos állami kiadásokat, a metélés 2010-ben is folytatódna. Hat olyan tervezett lépést találunk a Bajnai-féle nyilatkozatban, amelyek idei kiadáslefaragást takarnak. A hatból négynél valószínűleg a kormány saját hatáskörben meg tudja oldani az ügyet, ezek: a közszféra 2009. második félévi keresetkiegészítésének felülvizsgálata, a lakástámogatások (szocpol, félszocpol, állami kamattámogatás) felfüggesztése július 1-jétől, a gáz- és távhő-ártámogatás idei csökkentése, valamint az uniós agrártámogatásokat kiegészítő hazai társfinanszírozás mérséklése.

Ezekből három esetében biztosan nem sürget annyira az idő, hogy egy előrehozott választással felálló kormány ne hozhatná meg ugyanezeket idejében. Ugyancsak nem késő április vagy május helyett a nyár második felében lényegében elvenni annak a pénznek a felét a közszolgáktól, amely summa voltaképpen a tavaly ősszel elvont, de a Nemzetközi Valutaalap ellenérzését kiváltó rafinált technikával év végén mégis visszajátszott 13. havi bér szerepét játssza. És ugyancsak időben lenne az agrártámogatások hazai részének megkurtításáról szóló döntés is.

A kamattámogatást a már futó szerződések esetén nem lehetne leállítani alkotmányossági ok miatt, csak a kamattámogatás felfüggesztéséről rendelkező jogszabály életbe lépésének napját követően lakáscélra forinthitelt felvettek szembesülhetnek a szigorítással. Egyedül a lakástámogatások felfüggesztése tolódna ki július 1-jéről előrehozott választások esetén.

A július végi, augusztus eleji kormánydöntés esetén szeptembertől mondhatnánk búcsút a szóban forgó állami apanázsnak, vagyis két hónappal tovább folyna ki pénz erre a célra a költségvetésből. Éves szinten 30-35 milliárd forintot tesz ki a szocpol és félszocpol, és az újonnan forintalapú lakáshitelt felvettek esetén az állami kamattámogatás. Két havi rész ezért 5-6 milliárd forintnyi kiadást jelent a büdzsé szempontjából, ennyivel kevesebbet tud spórolni egy választások utáni kormány a kiadásokon.

Maradt kettő olyan idei spórolási tétel, amelyet csak törvényben lehetne rendezni. Mindkettő a nyugdíjterületen van, éspedig a 13. havi nyugdíj második felének visszavonásáról, valamint az idei nyugdíjkorrekció 2010 elejére történő átütemezéséről van szó.

Az InfoRádió értesülései szerint azonban vannak olyan további, egyelőre nem publikus intézkedései is a Bajnai-csomagnak, amik azonnali megtakarítást eredményeznének.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×