eur:
389.72
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Draskovics: A Magyarok Nyilai nagyon durva dolgokra készültek

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint több merényletet is terveztek annak a csoportnak a tagjai, akiket szerda este fogtak el a nyomozók. Draskovics Tibor hozzátette: azt még vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni támadáshoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el Molotov-koktélos támadásokat. A gyanúsítottak a magukat Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartoznak.

A rendészeti miniszter szerint Magyarországon megjelent a politikai motivációjú terrorizmus. Draskovics Tibor az InfoRádiónak nyilatkozva azt közölte: a rendőrség hosszú munkával felderített egy olyan terrorista sejtet, amelynek tagjai tudatosan, robbantásos és más súlyos bűncselekmények elkövetésére, egy merényletsorozatra készültek. Ennél enyhébb, de hasonló bűncselekményeket már elkövettek, bizonyos politikai célok szolgálata érdekében. Az elmúlt két évben a többi mellett az SZDSZ XI. kerületi és az MSZP több fővárosi székházára dobtak Molotov-koktélt.

A merényletsorozathoz szükséges előkészületeket megtették: összeállították a végrehajtáshoz szükséges szerkezeteket, amelyek akár emberi élet kioltására, vagy súlyos kár okozására is alkalmasak. "Nagyon durva, ha úgy tetszik elvetemült cselekményekre készültek" - jelentette ki Draskovics Tibor.

A miniszter arra a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott választ, hogy pontosan kik voltak a merényletek célpontjai. "Teljesen mindegy, hogy éppen ki volt azon a listán, ez a támadás a demokratikus berendezkedés egészét fenyegeti, mindnyájunkat fenyeget" - tette hozzá.

Azt azonban elárulta, hogy minden jel szerint a szóban forgó csoport tagjai adtak le lövéseket Hiller István házára 2007 decemberében.

A miniszter arról sem nyilatkozott, hogy magukat Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet tagjai követték-e el a romák elleni támadásokat.

A négy férfi szerdán Ecsődi László szocialista képviselő házát akarta felrobbantani a Pest megyei Adonyban.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×