eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csökkent az Ukrajnából Magyarországra érkező orosz földgáz mennyisége - a nap legfontosabb hírei

Csökkent az Ukrajnából érkező földgáz mennyisége; a szerződés alapján várt 38 millió köbméter helyett csak 30 millió jut el Magyarországra. Erről a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter beszélt a Földgázellátási Krízisbizottság ülése után.

Molnár Csaba hangsúlyozta: a hazai ellátásban nem okoz problémát a kisebb mennyiség, mivel a tárolókban több mint hárommilliárd köbméter földgáz van, és további 500 millió köbméter stratégiai készlettel rendelkezik az ország. Korábban Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke rendkívüli ülést kezdeményezett, hogy megvitassák az orosz-ukrán gázvita nyomán kialakult valóságos helyzetet. Szabó Vilmos, a testület szocialista alelnöke ugyanakkor úgy vélte: nincs olyan rendkívüli helyzet, amely indokolná a tanácskozást.

Nem írta alá az államfő a távoltartásról szólótörvény módosítását

Előzetes normakontrolt kért az Alkotmánybíróságtól a köztársasági elnök a távoltartásról szóló törvény ügyében. Az államfői hivatal közlése szerint Sólyom László főként azt kifogásolta, hogy a családon belüli erőszak visszaszorítására hozott jogszabály túl tágan határozza meg mind a hozzátartozó, mind pedig az erőszak fogalmát, így ezek a rendelkezések értelmezhetetlenek és alkalmazhatatlanok, valamint aránytalanul korlátozzák a tartózkodási hely szabad megválasztását. A távoltartásról szóló törvény alapján a rendőrség, illetve a polgári bíróság kitilthatja a hozzátartóival erőszakoskodót a közösen használt ingatlanból.

Az ombudsman aggódik a sokat hiányzó tanulók évismétlése miatt

A jogbiztonságot veszélyeztetőnek tartja a sokat mulasztó tanulók évismétlését előíró rendeletet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté a jogszabály módosítását javasolja. Az ombudsman, aki egy szülői panasz alapján vizsgálta a rendeletet, állásfoglalásában azt írta: a hiányzás nem jelenti automatikusan azt, hogy a diák nem teljesítette a tanulmányi kötelezettségeit. Szabó Máté emlékeztetett arra, hogy a négy éve módosított közoktatási törvény alapján az általános iskola első három évében, valamint a negyedik évfolyamon félévkor nincs osztályzás. Hangsúlyozta: a tanuló az első három évfolyamon csak akkor utasítható évfolyamismétlésre, ha a tanulmányi követelményeket hiányzása miatt nem tudta teljesíteni. Úgy vélte: ezt osztályozóvizsgával lehetne eldönteni, függetlenül attól, hogy a tanuló még nem kaphat osztályzatot. Az oktatási minisztérium válaszában azt közölte: az ombudsman december elején kereste meg a minisztériumot az ügyben, és akkor álláspontja kialakítására 60 napot jelölt meg, ami még nem járt le.

Átadták a szentesi légimentő-bázist

Átadták Szentesen az ország hetedik légimentő-bázisát. Az egészségügyi miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, hogy a létesítménnyel a korábbi 60 százalékról 85 százalékra nőtt a 15 percen belül mentőhelikopterrel elérhető területek aránya. Székely Tamás szólt arról is, hogy a következő években 11,5 milliárd forintot fordítanak a mentés korszerűsítésére. A szentesi bázis Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén biztosítja a légi mentés feltételeit.

Új bérleteket vezetett be a Volánbusz

Új típusú és megjelenésű bérletet vezetett be a Volánbusz Zrt. A társaság tájékoztatása szerint az új bérletek már tartalmazzák az indulás és az érkezés helyét, így használatuk során már nincs szükség viszonylatigazolásra, arcképes bérletigazolványra. A szelvényeket fokozatosan vezetik be, és egyelőre csak a nagyobb forgalmú, főként a budapesti és a főváros környéki autóbusz-pályaudvarokon árusítják. A járművezetőknél továbbra is a hagyományos bérletek kaphatóak, ezeknél szükséges a viszonylatigazolás és a bérletigazolvány.

Nem járnak a balatoni kompok

A megvastagodott jégtakaró miatt várhatóan hetekig nem járnak majd a kompok Szántód és Tihany között - közölte a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója. Kapócs Ferenc az InfoRádióban azt mondta: a szünet napi 2-300 ezer forint bevételkiesést jelent. A szakember azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor áll helyre a közlekedés, mert a következő időszakban mínusz 5-10 fok várható a térségben. Emlékeztetett arra, hogy legutóbb 2006-ban állt le a kompközlekedés a Balatonon.

Az EU közvetít a gázai tűzszünet ügyében

Sarm-es-Sejkben Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel is tárgyalt a gázai tűzszünet lehetőségeiről az Európai Uniót képviselő cseh, svéd és francia külügyminiszter. Kairói tájékoztatás szerint a találkozón az azonnali tűzszünet lehetősége és az átkelőhelyek megnyitása volt a fő téma. Közben elutasította az uniós diplomaták tűzszünetet sürgető felhívását az izraeli külügyminiszter. Cipi Livni hangsúlyozta: a jövőben a zsidó állam nem gyakorol önuralmat, ha támadás éri. A szárazföldi offenzíva harmadik napján az izraeli hadsereg részlegesen körülzárta Gázavárost, a Hamász helyi vezetője pedig közölte: világszerte izraeli célpontok elleni támadások várhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×