eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A gyártó vizsgálja át a lezuhant mentőhelikopter hajtóműveit - a nap hírei

Júliusban az önkormányzatok több mint a fele kapott vissza nem térítendő támogatást. A franciaországi gyártóhoz szállítják átvizsgálásra a múlt héten lezuhant mentőhelikopter hajtóműveit. Négy forinttal csökken a gázolaj literenkénti ára szerdán. A nap legfontosabb hírei augusztus 4-én.

Júliusban a helyhatóságok több mint a fele kapott vissza nem térítendő támogatást - jelentette be az önkormányzati miniszter. Gyenesei István a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: az összesen mintegy 15 milliárd forintból a kistelepülési iskolákat, a körjegyzőségeket és közösségi buszok beszerzését segítették, valamint kaptak a pénzből az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő, illetve a működésképtelen önkormányzatok is. A Fidesz szerint álságos volt, és csak propagandacélokat szolgált az önkormányzati miniszter tájékoztatója.

Augusztus 21-én tárgyal a kormány az adójavaslatokról - közölte a pénzügyminiszter. Veres János a Világgazdaságnak elmondta: a jövő évi adócsökkentésre szánt összeg százmilliárdos nagyságrendű lehet, de a végső döntést a kabinetnek kell meghoznia. A pénzügyi tárca vezetője a konkrét javaslatok között említette a szolidaritási adó mérséklését, illetve a járulékterhek módosítását. Az elképzelések szerint három vagy négy kivétellel megszűnnének az adókedvezmények, de azt nem tudni, hogy lesz-e az indítványhoz politikai támogatás.

Nem lesz tömeges, vagy nagyarányú pedagógus-elbocsátás a következő tanévben - közölte az MSZP-frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője. Tatai-Tóth András azt mondta: nem hozott olyan intézkedést a kormányzat, ami a tanárok állásának megszűnéséhez vezethet, így csak demográfiai okok miatt lehetnek elbocsátások. Korábban a KDNP és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt hangsúlyozta, hogy pedagógus-elbocsátásokra lehet számítani a következő időszakban.

A franciaországi gyártóhoz szállítják átvizsgálásra a múlt héten lezuhant mentőhelikopter hajtóműveit, a vezérlőegység memóriájának adatait pedig amerikai vagy francia laboratóriumban ellenőrzik majd. Erről a Közlekedésbiztonsági Szervezet számolt be. A helikopter egy kétéves, égési sérült gyermekkel Paksról Budapestre tartott, amikor 300 méteres magasságból lezuhant a Pest megyei Ráckeve térségében. A mentőhelikopter pilótája az éjjel meghalt. A férfi a szerencsétlenség második áldozata, a mentőszolgálat ápolója a baleset helyszínén vesztette életét.

Jelentős késésekkel, és csak az Intercity-vonatok járnak a Nyíregyháza-Budapest vonalon a debreceni vasútállomás egyik épületében reggel keletkezett tűz után. A MÁV sajtófőnöke az InfoRádióban elmondta: a teljes forgalmi rend várhatóan csak napok múlva állhat helyre. Kavalecz Imre szólt arról, hogy a lángok a forgalomirányító épületben csaptak fel és a jelző és biztosítóberendezéseket rongálták meg. A mellékvonalakon továbbra sem járnak a szerelvények, ott autóbuszok viszik az utasokat.
Négy forinttal csökken a gázolaj literenkénti ára szerdán, a benziné nem változik - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. A gazdasági hírportál elemzője az Inforádióban elmondta: a Mol lépése meglepte a szakértőket, mert az üzemanyagok jegyzésárának változása az elmúlt héten csak kismértékű volt, amelyre nem szokott reagálni az olajtársaság. Takács Szabolcs közölte: a dízel literenkénti átlagos ára szerdától 320-321 forint körül alakul, míg benziné 303 forint marad, de az egyes kutaknál jelentős eltérést tapasztalhatnak az autósok.

Csoportos létszámleépítést kezd a Malév; a légitársaság 250 aktív és 150 jogi állományban lévő dolgozótól válik meg. A cég gazdasági kényszerrel magyarázta a döntést. Az elbocsátások várhatóan nagyobb mértékben érintik a pilótákat és a légiutas-kísérőket. A Malév ezzel együtt arról is beszámolt, hogy a téli menetrendben kölcsönbe adja öt Boeing 737-es repülőgépét.

Októberig eladná a pécsi önkormányzat a helyi közlekedési vállalatban meglévő 49 százalékos tulajdonrészét. Tóth Bertalan, Pécs szocialista alpolgármestere elmondta: a privatizációtól költséghatékonyabb működtetést remélnek. A város a Mecsekbusz Kft.-vel szerződne a Pécsi Közlekedési Zrt. tulajdonrészének eladására.

Ukrajnában 36-an haltak meg az ország nyugati részét sújtó, július végi áradásokban. A kijevi rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint az árvíz által leginkább sújtott Ivano-Frankivszk megyében 24, Csernyivci megyében pedig 12 halálos áldozata van a természeti katasztrófának. Magyarország több mint 100 millió forint értékű segélyszállítmányt és szakembereket küldött a szomszédos országba.

Szerdán Moszkvában kísérik utolsó útjára a vasárnap, 90-ik évében elhunyt Alekszandr Szolzsenyicint. A Nobel-díjas író földi maradványait - kívánságának megfelelően - a Donszkoj-kolostorban helyezik örök nyugalomra. Búcsúztatását kedden, az Orosz Tudományos Akadémia épületében tartják. A világhírű orosz író már hosszabb ideje betegeskedett, de aktívan dolgozott. Feleségével, összegyűjtött művei 30 kötetes kiadását tervezte.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×