eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Uzsorakölcsönök miatt írt levelet az APEH elnökének Monok polgármestere

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere nyílt levelet írt "uzsorakölcsönök tárgyában intézkedés kérése" megjelöléssel az APEH elnökének. "Az országunkat és térségünket sújtó, a családok életét megnyomorító, súlyos bűncselekmény-gyanús probléma megoldásához kérem az Ön segítségét" - írta Szikora Jánosnak a polgármester.

Monokon és a minket körülvevő településeken, de országos szinten is, a helyi emberek által jól ismert személyek üzleti nagyságrendben nyújtanak uzsorahitelt, úgynevezett kamatos pénzt, az arra rászoruló és ez által teljesen kiszolgáltatott emberek számára - írja levelében Monok polgármestere.

A havi kamat összege változó, kb. 70-150 százalék/hó.

A kamatos pénzt alacsony jövedelmű, többnyire szociális segélyből és egyéb járadékokból élő személyek, illetve családok veszik igénybe. Ezek az emberek szociális helyzetüknél fogva sérülékenyek és kiszolgáltatottak. Sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy milyen következményekkel, illetve milyen hátrányokkal jár rájuk nézve a kamatos pénz felvétele és annak kamatokkal együtt történő visszafizetése.

A rendszeresen és üzletszerűen uzsorakölcsönt folyósító bűnözői körök jól szervezettek, működési területeiket egymás között már régóta felosztották. Rendkívül tőkeerősek, a feladatokat egymás között leosztják. Jellemző rájuk, hogy ügyfeleiket (áldozataikat) pszichikailag, illetve fizikailag folyamatosan fenyegetik, és nyomás alatt tartják, de gyakran előfordul, hogy a fizikai fenyegetést ténylegesen is valóra váltják.

Ilyen szintű és súlyú fenyegetés mellett az adósok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az uzsorakölcsönt vissza tudják fizetni. Így az egyetlen jövedelem-forrásukat, fizetésüket, szociális segélyüket és egyéb járandóságaikat is odaadják, abban a hónapra megélhetés nélkül maradnak, ami miatt újabb uzsorakölcsönt kell felvegyenek. Ebből a jól kitervelt adóság-csapdából nincs kiút, az adós (áldozat) saját erejéből már nem menekülhet.

Az előzőek miatt gyakran előfordul, hogy az adóst különböző bűncselekményekbe kényszerítik, hajszolják bele, annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó jövedelemből tudja megfizetni az uzsoratartozását.

Újabban az uzsorakölcsönök visszafizetésére azt a módszert találták ki, hogy az adóssal saját ingatlanára jelzálog hitelt vetetnek fel és azt tőle elveszik, illetve az adóst más hitelügyletekhez kezesként használják fel.

Ezen esetek után az adós nem lesz képes fizetni a bank felé kötelezettségeit, ezután a pénzintézet az adós jövedelmeit letiltatja, illetve ingatlanát elárverezteti, így ezek az emberek, családok teljesen földönfutóvá válnak.
Ezek az esetek társadalmunkra óriási veszélyt jelentenek, mert embereket, családokat tesznek tönkre és szakítanak szét, vagy juttatnak börtönbe. Az uzsorával foglalkozó bűnözők mások keserves könnyein és vérén keresztül horribilis adómentes jövedelemhez jutnak, amelyeket újból uzsorakölcsönbe vagy más bűncselekmény-gyanús, illegális üzletekbe forgatnak vissza, illetve gazdagságukkal és hatalmukkal kérkedve nagystílű életet élnek.

Drága kocsit vesznek, nagy értékű ékszereket hordanak és takaros házakban élnek, valamint egyéb számos módon élvezik bűnös gazdagságukat.

Társadalmunkra nézve rendkívül veszélyes és aggasztó, hogy az uzsorapénzekből meggazdagodott, megerősödött személyek egyre több embert tartanak irányításuk, befolyásuk alatt, a közösségi, társasági, üzleti életben is egyre nagyobb súllyal és befolyással vesznek részt. Erejükre jellemző, hogy ellenőrzésük alatt álló kisebb településeken már a helyhatósági választásokba, ezáltal a települések irányításába, áttételesen az ország gazdasági és politikai életébe is bele tudnak szólni, bele tudnak avatkozni, ami már nagyon komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent.

Az uzsorakölcsönök társadalmunkra gyakorolt nagyfokú veszélyessége miatt arra kérem Elnök Urat, hogy az adóhatóság kiemelten foglalkozzon ezzel a súlyos problémával, javaslom, hogy hozzanak létre egy, az uzsorakölcsönnel foglalkozó osztályt vagy csoportot, és az eljárás részeként kezdeményezzenek adó-, valamint vagyonosodási vizsgálatot a látókörükbe került személyeknél.

Továbbá javaslom, hogy az Adóhivatal kezdjen egy országos felvilágosító kampányba, ahol egyrészről hívja fel a lakosság figyelmét az uzsorakölcsön veszélyeire, másrészről bátorítsa az uzsorakölcsön csapdájába került állampolgárokat, hogy bátran tegyenek bejelentést, az uzsorakölcsönt folyósító személyekkel kapcsolatban.

Az eredményes kampány elősegítése érdekében az APEH hozzon létre egy ingyen hívható telefonvonalat, ahol kizárólag az uzsorakölcsönökkel kapcsolatosan lehessen bejelentéseket tenni.

Mint Monok polgármestere korábban ez ügyben már tettem feljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen a tállyai Rendőrörsön - írta az APEH elnökének Szepessy Zsolt. Az ügyekben azóta is folyik az eljárás. Tudomásom van arról is, hogy mások is tettek ez ügyben feljelentést térségünkben - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×