eur:
390.64
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tovább nő a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között

Újra nőtt a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség - derült ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. Júliusban valamelyest növekedett a kormánypárttal és az ellenzékkel is elégedetlenek aránya.

A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet közös kutatásának eredménye azt mutatja, hogy júliusban ismét nőtt a két nagy párt közötti támogatottsági különbség.

A Fidesz szavazótábora ugyanis két százalékkal - vagyis statisztikailag nem szignifikáns mértékben - növekedett, és elérte az összes megkérdezett 27 százalékát, míg az MSZP-é egy százalékkal csökkent, s jelenleg 13 százalékos.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF egy százalékon áll, ami azt mutatja, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének - legalábbis egyelőre - az új vezetéssel sem sikerült elmozdulnia a holtpontról, illetve, hogy az MDF korábbi 5 százalék körüli tábora erodálódni látszik.

A politikai aktivitás változatlanságát jelzi, hogy a biztos szavazó pártválasztók aránya júniushoz hasonlóan 36 százalékon áll. A Fideszre a biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada (65 %, +2 százalékpont), az MSZP-re pedig egynegyedük (25 %, -1 százalékpont) szavazna most vasárnap; az SZDSZ és az MDF is egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A megkérdezettek 65 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét, és 56 százalék az ellenzékét. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya valamelyest növekedett az elmúlt hónapban (32 %), míg a csak a kormánnyal elégedetleneké nem változott (33 %), a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig 2 százalékponttal csökkent (24 %).

Az előző hónaphoz hasonlóan júliusban is - a nagyobb táborból adódóan - valamivel nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával a Fidesz szimpatizánsai (15 %), mint az MSZP-szavazók (10 %).

Többség a kormány távozása mögött

A megkérdezettek relatív többsége (47 %) a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatja. Ha öt opció közül választhatták ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás, (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel [Gyurcsány, illetve Orbán] vagy nélküle, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése) a teljes mintán belül a legnagyobb ellenzéki párt számára kedvező két opciót együttesen a kérdezettek 28 % (+1 százalékpont júniushoz képest), az MSZP-nek kedvezőt pedig 21 % választja (-4 százalékpont).

Az ötödik opció, azaz a jelenlegi pártoktól független harmadik erő elfogadottsága valamelyest csökkent június óta, de így is a teljes lakosság 35 százaléka választaná ezt a forgatókönyvet.

A megkérdezettek 36 százaléka inkább Orbán Viktort, míg 26 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek. Közel egyharmaduk (29 %) a két politikus közül egyiküket sem tartja alkalmasnak a poszt betöltésére.

Továbbra is az előrehozott választást támogatják legtöbben (44 %). A második leggyakrabban említett megoldás a jelenlegi, azaz az MSZP kisebbségi kormányzása Gyurcsány Ferenc vezetésével (14 %), míg a harmadik legtöbb szavazatot a korábbi koalíció helyreállítása kapta (12 %). Ezek az értékek gyakorlatilag nem mutatnak változást június óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×